Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jedovatá zápřednice řádí v Česku. Kteří pavouci vám mohou ublížit?

Pavouk, ilustrační foto
Pavouk, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Nejjedovatějšímu pavoukovi v Česku zápřednici jedovaté se v poslední době daří. Rozšiřuje území svého výskytu. V Doksech dokonce radnice vyzvala obyvatele k zabíjení nalezených exemplářů. Zápřednice ale není jediný pavouk, který může způsobit bolestivé zranění. Tohle jsou nejnebezpečnější z nich.

Zápřednice jedovatá

Její výskyt byl v Česku výjimečný. V posledních letech se ale opakují těžká zranění, která lidé utrpěli po střetu s tímto pavoukem. Výskyt byl hlášen ve středních Čechách, na Litoměřicku, Mostecku a naposledy Českolipsku.

Zápřednice dorůstá velikosti 1,5 cm. Žije ve vysokých travách, na jejichž vrcholcích smotává kokony. Do nich pak samice na konci léta klade vajíčka. V tu dobu bývá nejagresívnější. Její jed je nejsilnější ze všech pavouků v Česku. Není ale smrtelný. Způsobuje horečku, silnou bolest, pocity úzkosti a chvilkové ochrnutí místa kousnutí. Následky většinou odezní do 24 hodin.

Stepník moravský

Objeven na jižní Moravě a vědecky popsán byl až v roce 2008. Je jedním z nejvýrazněji zbarvených pavouků ve střední Evropě. Tělo samice má až 2 centimetry, samci jsou o něco menší. Mláďata po vylíhnutí jako první potravu sežerou svou matku.

Účinek jejich jedu zatím nebyl ověřen. Vzhledem k tomu, že je větší než jiné známé druhy stepníka středoevropského, je podle zoologů pravděpodobné, že má větší množství jedu. Kousnutí menších druhů způsobuje horečky, zrychlený tep, tlak v hlavě a zrudnutí kůže. Po dvou hodinách obvykle příznaky končí.

Vodouch stříbřitý

Jediný zástupce pavouků žijících ve vodě. Hnízdo si staví pod hladinou. Umí si stavět spletité sítě z vodních rostlin, v nichž schraňuje kyslík k dýchání. Dorůstá do velikosti 1,5 cm, samičky jsou o něco menší. Na rozdíl od Německa nebo Slovenska u nás není chráněný, ale vyskytuje se jen vzácně, protože je vázaný na čisté stojaté vody.

Jeho jed patří k nejsilnějším mezi českými pavouky, ale účinky na člověka jsou srovnatelné s bodnutím vosy nebo včely.

Pokoutník tmavý

Je nejběžnějším druhem pavouka v blízkosti člověka. Staví si husté sítě v koutech stodol nebo venkovských budov. Dorůstá velikosti 2 cm, ale typické jsou pro něj dlouhé silné nohy s rozpětím až 10 cm.

Jeho jed je slabý, ale kousnutí může být bolestivé. Jedem šetří, protože trvá dlouho, než ho obnoví. Když může, raději uteče.

Témata:  pavouci zvířata

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy