Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Funce v Tribunálu Soudního dvora EU se ujme další český soudce

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Od pondělí 19. září se český soudce Jan Passer ujme funkce člena Tribunálu Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku. Soudce českého Nejvyššího správního soud Jan Passer v únoru prošel vnitrostátním výběrovým řízením. Jeho nominaci na člena Soudního dvora EU v dubnu podpořila i vláda a schválily ji obě komory Parlamentu.

Zástupci členských států unie jmenovali Passera členem tribunálu 7. září. Po Ireně Pelikánové bude druhým českým zástupcem v této justiční instituci, která odpovídá za jednotný výklad a aplikaci evropského práva. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí.

Jmenování Passera souvisí s navýšením počtu soudců Soudního dvora EU. Soudní dvůr EU je nejvyšší právní instancí unie a odpovídá za jednotný výklad a aplikaci evropského práva.

V letech 2001 až 2005 byl Passer soudcem Obvodního soudu pro Prahu 2. Od září 2004 do srpna následujícího roku byl dočasně přidělen k Nejvyššímu správnímu soudu. Jeho stálým soudcem se stal v září 2005.

V letech 2001 až 2003 působil Passer jako externí přednášející Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. V současnosti je externím přednášejícím na Právnické fakultě Masarykovy univerzity a Justiční akademie. Specializuje se na právo Evropské unie.

Témata:  Soudní dvůr EU soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy