Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aero Vodochody představilo letoun L-39CW

Letoun L-39
Letoun L-39
Foto: Aero Vodochody

Praha - V Aeru Vodochody se dnes představil ukázkový letoun L-39CW, je v něm motor pro novou generaci letounů L-39NG. Aero je chce začít dodávat od roku 2019. Nyní se firma nadále zaměřuje na letky L-39 a určení nejlepších řešení, jakými udržet L-39 v co nejlepším letovém stavu.

Na dnešní tiskové konferenci po prvním setkání uživatelů cvičného proudového letounu Albatros L-39 to řekl ředitel Aero Vodochody Giuseppe Giordo.

Při příležitosti setkání představilo Aero technologické novinky pro L-39 a ukázkový letoun neboli demonstrátor L-39CW. Tématy byly i plánovaný vznik mezinárodního tréninkového centra a výměna zkušeností.

"Ukázkový letoun v sobě má nový motor od společnosti Williams a také demonstraci nové avioniky," uvedla mluvčí Aera Vodochody Tereza Vrublová. Motor má oproti předchozí generaci letounu výrazně větší akceleraci. Letoun je určený především pro výcvik, ale může být využit i jako lehký bojový letoun, má pět podvěsů, na kterých může nést například zbraňový systém nebo jiný náklad, což ho odlišuje od konkurence.

Prototyp letounu L-39NG by měl vzlétnout v roce 2018. Jeho vývoj bude stát okolo jedné miliardy korun. Aero program připravilo tak, že bude možné v současných letounech využít nový motor a avioniku, což prodlouží jejich životnost. Zaměřit se chce ale především na prodej zcela nových letounů. Cena nového letounu by mohla podle informací ČTK být okolo 10 milionů dolarů (240 milionů korun), bude tedy zřejmě levnější než podobné konkurenční produkty.

Témata:  Aero Vodochody letectví a letadla L-39NG

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy