Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stávka praktických lékařů nebude, dohodli se s ministerstvem zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ordinace praktických lékařů se 21. září neuzavřou. Právě na tento den plánovali praktici protest, nakonec se ale s ministerstvem zdravotnictví dohodli na růstu úhrad pro příští rok a dalších požadavcích.

O zrušení protestu informoval místopředseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka a náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp, který má na starosti přípravu úhradové vyhlášky na příští rok.

Praktičtí lékaři žádali šestiprocentní nárůst kapitačních plateb, což jsou pravidelné měsíční platby za každého registrovaného pacienta. Na takovém růstu se podle Šonky ale nedohodli. To, o kolik v příštím roce platby vzrostou, zástupci ani jedné ze stran neupřesnili.

Podle Šonky je to součástí gentlemanské dohody. „Domluvili jsme se, padlo konkrétní číslo pro 2017 a příslib nárůstu do dalších let," uvedl Šonka. Výsledek označil za kompromis, který je pro Sdružení praktických lékařů přijatelný. „Důvody pro protestní akci, která byla plánována na 21. září, v tento okamžik pominuly," dodal Šonka.

Obě strany se podle náměstka Philippa dohodly na posílení kompetencí praktických lékařů a odstranění některých preskripčních omezení, tedy omezení předepisování léků. „Úhrady porostou srovnatelně jako v jiných segmentech zdravotní péče, detaily budou upřesněny v úhradové vyhlášce. Kompetence praktiků budou dále projednány a deklarovány v příslušných dokumentech ministerstva zdravotnictví, a to zejména v oblasti předoperačních vyšetření. Se zdravotními pojišťovnami zahájíme revizi preskripčních omezení praktických lékařů," uvedl Philipp.

Česká lékařská komora praktiky a jejich plánovaný protest podpořila. Lékaři argumentovali mimo jiné tím, že nemocnice dostanou peníze na desetiprocentní růst platů, ale ambulance se zatím přidání nedočkaly. Naopak proti požadavkům a některým argumentům praktiků se postavily jak nemocnice, tak zdravotní pojišťovny.

 

Témata:  lékaři Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy