Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obžalovaný Moštěk vinu v kauze Zadeh odmítá

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - V kauze podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha a miliardových daňových úniků se u brněnského krajského soudu už druhý den k obžalobě vyjadřuje obžalovaný Petr Moštěk. Vinu popírá.

Íránci s českým občanstvím Zadehovi a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných látek do Česka, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. Zadeh by měl v případu vypovídat příští týden.

Moštěk by podle obžaloby měl být jedním z koordinátorů celé organizované skupiny. Obžalovaný už ve čtvrtek odpoledne odmítl odpovídat na dotazy, k obžalobě se ale už čtvrtou hodinu bez započítání přestávek vyjadřuje. "Trestný čin jsem nespáchal a ani jsem ho spáchal nemohl. Pokud by se to stalo tak, jak uvádí obžaloba, potom by viníky musely být zcela jiné osoby. Ve spisu jsou o tom důkazy, které se však obžalobě nehodily, a proto je zcela ignorovala," uvedl Moštěk.

Zpochybnil, že by existovala organizovaná skupina, která by krátila daně, jak tvrdí obžaloba, a také výši celkové škody. Jak řekl, obžaloba jen "střelila" výši škody, kdo ji způsobil a jakým způsobem vznikla a "bezostyšně operuje s tímto číslem". Už ve čtvrtek Moštěk řekl, že obžaloba je postavená jen na domněnkách.

Vinu u soudu už na jaře důrazně popřel i podnikatel Daniel Rudzan. Také další čtyři obžalovaní uvedli, že stát na daních nešidili. Někteří obžalovaní tvrdí, že policie manipulovala s fakty ve snaze vytvořit důkazy pro proces. Žalobce Aleš Sosík to ale odmítl.

Témata:  Shahram Abdullah Zadeh soudy Petr Moštěk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy