Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci podpořili zákony, aby dobíjecí stanice pro elektromobily byly v centrální evidenci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Poslanci dnes v úvodním kole podpořili zákony, aby veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily byly v centrální evidenci, kterou vede ministerstvo průmyslu a obchodu.

Nyní ministerstvo vede evidenci klasických čerpacích stanic na benzin a naftu a stanic na plyn. Resort změnu zdůvodňuje požadavkem evropské směrnice na poskytování informací spotřebitelům o tom, kde se nacházejí čerpací nebo dobíjecí stanice na alternativní paliva.

"V této souvislosti je zapotřebí uvést, že čerpací stanice, na kterých se prodává stlačený zemní plyn (CNG), zkapalněný zemní plyn (LNG) a zkapalněný ropný plyn (LPG), jsou již nyní ministerstvem průmyslu a obchodu zveřejňovány," stojí v důvodové zprávě.

Předloha zavede definice a povinnosti, které souvisejí s vytvořením infrastruktury pro alternativní paliva. Například za běžnou dobíjecí stanici pro elektromobily bude podle novely považována stanice, která umožňuje přenos elektřiny do elektrického vozidla s výkonem 22 kilowattů (kW) nebo nižším. Výjimku mají tvořit zařízení o výkonu 3,7 kW nebo nižším, která jsou umístěna v domácnostech, nebo jejichž hlavním účelem není dobíjet elektrická vozidla a která nejsou veřejně přístupná. Dobíjecí stanice s výkonem vyšším než 22 kW budou označeny jako vysoce výkonné.

Prodejci elektřiny nebudou distributory pohonných hmot podle zákona o pohonných hmotách.

Témata:  elektromobily čerpací stanice Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy