Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrý zpráva pro občany: Běhání po úřadech možná brzy skončí

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo vnitra připravilo zákon o občanských průkazech, který příští týden projedná vláda. Průkazy mají být opatřeny elektronickým čipem, což má lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřídit některé věci bez návštěvy úřadu.

Občanky s čipem mohou lidé získat už nyní, zaplatí za ně však 500 korun. V budoucnosti by jejich vydání mělo být zdarma.

"Občanský průkaz s kontaktním elektronickým čipem bude povinným osobním dokladem občana a měl by být nejen prostředkem pro prokázání totožnosti při prezenčním prokazování, ale zejména prostředkem pro jednoznačnou elektronickou identifikaci," stojí v podkladech pro vládu. Pokud zákon projde legislativním procesem bez problémů, mohl by platit od 1. ledna 2018.

Každý čip občanského průkazu bude mít takzvaný autentizační certifikát, který bude sloužit ke vzdálené identifikaci občana vůči portálům veřejné správy. Ověřování totožnosti by mělo být jednodušší a šlo by provést nejen na úřadě, ale i na dálku. Lidé by také mohli dokumenty podávat přímo z domova a nemuseli by na úřad. Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis a zajistit tak jeho využití při podepisování elektronických dokumentů.

Vnitro odhaduje, že by náklady v prvním roce plošného zavádění občanských průkazů neměly přesáhnout 250 milionů korun. V dalších letech by to mělo vyjít na 140 milionů korun. Peníze půjdou na úpravu systému, který pomáhá s doklady se speciálními prvky. Zvýší se také náklady na vydání jednoho občanského průkazu, a to zhruba o 65 korun.

Témata:  občanský průkaz vláda Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy