Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozkol ve vládě: DPH na potraviny klesne, tvrdí Jurečka. Babiš o ničem neví

Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Čepované pivo by se od roku 2017 mělo přesunout z 21procentní sazby do 15procentní sazby DPH. Od roku 2018 by měla klesnout DPH u základních potravin, jako je mléko, chléb, maso, máslo a sladkovodní ryby, na deset procent.

Shodli se na tom šéfové koalice, sdělil dnes ČTK ministr zemědělství a místopředseda lidovců Marian Jurečka. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však reagoval, že o dohodě nic neví.

"Zlevněním základních potravin snižujeme daňové zatížení občanů, a to zejména u těch ekonomicky nejslabších. Právě pro sociálně nejvíce ohrožené skupiny obyvatel představují potraviny velký podíl na jejich výdajích," uvedl ministr.

Snížení daně u čepovaného piva už letos v lednu navrhoval šéf předseda ANO a ministr financí Babiš. Zdůvodňoval to podporou hospod kvůli vyšším nákladům v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb. Koalice ale tuto diskusi v březnu odložila. Chtěla se k ní vrátit až po vyhodnocení letošního výběru DPH.

 

Témata:  vláda DPH Marian Jurečka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy