reklama

Novela má zjednodušit povolovací řízení tím, že bude možné sloučit nyní oddělené uzemní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Oproti původnímu návrhu se do ní vrátily Pražské stavební předpisy. Změny provedení ve stavebním zákoně se mají promítnout do dalších 44 souvisejících právních předpisů. Novela by měla nabýt účinnosti od poloviny příštího roku.

"Byly tam nějaké úpravy, hlasovali jsme zhruba o sedmi rozporech mezi ministerstvem životního prostředí a dalšími resorty. V našem návrhu bylo, aby veškerá vodní díla byla součástí koordinovaného řízení. Vláda schválila, že budou součástí pouze u některého typu staveb. Nicméně rozhodnout bude muset Poslanecká sněmovna," uvedla Šlechtová.

Do novely se oproti návrhu MMR dostalo také zmocnění Prahy vydávat vlastní stavební předpisy. "Jediný člen vlády, který hlasoval proti, jsem byla já," prozradila ministryně.

Nejzásadnější změnou je sloučení povolovacího procesu do jednoho řízení. Do takzvaného koordinovaného povolovacího řízení by se mělo sloučit nyní oddělené uzemní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). To má podle ministerstva výrazně urychlit povolování staveb.

"V úplně původním návrhu jsme měli, že by koordinované řízení bylo povinné. Nicméně v mezirezortním řízení se následně ukázalo, že to bude pouze možnost. My k tomu samozřejmě budeme vydávat prováděcí předpisy," uvedla dále Šlechtová. Zásadní podle ní je, že v případě koordinovaného řízení se veřejnost bude moci vyjadřovat a odvolávat pouze jednou, až v rámci stavebního řízení. V novele budou také zkráceny lhůty pro podání návrhu na přezkum z nynějších tří let na jeden rok.