Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odškodné za sucho je malé, ozývají se zemědělci. Jurečka je připraven diskutovat

Marian Jurečka /KDU-ČSL/
Marian Jurečka /KDU-ČSL/
Foto: Vláda.cz

Brno - Vláda nedávno schválila kompenzace pro zemědělce za škody způsobené loňským suchem, Agrární komora je však pokládá za nedostatečné. Ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL) výhrady vnímá a je připraven o věci diskutovat.

Zemědělci nesouhlasí ani s krácením peněz pro velké podniky v případě, že celkové nároky přesáhnou 600 milionů korun, což je částka, kterou ve středu odsouhlasila vláda. Oba postoje sněm zanesl do svých závěrečných usnesení. Představitelé komory už kompenzace kritizovali v minulých dnech.

Podle prezidenta Agrární komory Miroslava Tomana loňské sucho způsobilo zemědělcům škody za tři miliardy korun. I proto pokládá vládou stanovenou částku za nedostatečnou. Zemědělci si stěžují také na to, jak dlouho musejí na kompenzace čekat. Kolegové v Polsku již peníze dostali v září loňského roku.

Jurečka výtky zaregistroval a požádal o strpení. Chce nejprve počkat na to, kolik se nakonec sejde žádostí a zda vůbec bude nutné krátit velkým podnikům náhrady.

Ministr se domnívá, že o kompenzace požádá méně zemědělců, než původně očekávaných 7000. "Myslím, že číslo reálně bude nižší," konstatoval.

Témata:  Marian Jurečka zemědělci sucho

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy