Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na říhání. Může signalizovat vážné nemoci

Ženy, ilustrační fotografie
Ženy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Říhání (eruktace) je jednoduše řečeno únik plynů ústy z roztaženého žaludku. Nejčastěji k němu dochází, když polykáme velké množství plynu při hltání jídla nebo pití nadměrně sycených nápojů. Příčiny krkání ale mohou být i daleko závažnější.

K aerofagii, tedy záměrnému či naopak nechtěnému polykání vzduchu, dochází při žvýkání žvýkačky, cucání bonbónů, kouření, během záchvatu úzkosti nebo když pijeme brčkem, mluvíme při jídle, dýcháme nosem či nám nesedí zubní protéza, vyjmenovává časté příčiny říhání server healthline.com.

Také některé potraviny vyvolávájí častější krkání. Mezi „pachatele" můžeme zařadit luštěniny, brokolici, zelí, květák, cibuli, banány, rozinky, bílé pečivo a alkohol. Jsou to ale i léky, především aspirin, brufen, naproxen, laxativa či medikamenty užívané při diabetu 2. typu.

V těchto případech není nutné vyhledat lékařskou pomoc. Pokud si potřebujete říhnout a nejde to, zkuste si lehnout na bok. Pomáhá také pozice, kdy si přitisknete kolena k hrudníku a počkáte, dokud plyny samy neodejdou. Nezapomínejte na probiotika, která zlepšují trávení, a pokuste se eliminovat stres.

K doktorovi byste určitě měli zajít, jestliže máte nafouknuté břicho delší dobu nebo cítíte bolest. Někteří lidé se říháním nesnaží zbavit pouze plynů, ale chtějí si tak ulevit od neurčitého diskomfortu v oblasti dutiny břišní.

A zde už může jít o problém, kdy je krkání symptomem závažnějšího onemocnění: refluxní choroba jícnu, dyspepsie, jícnová kýla (hiátová hernie), peptický vřed, žlučové kameny, akutní zánět slinivky, obstrukce tenkého střeva, syndrom dráždivého střeva (IBS), žaludeční infekce způsobená Helicobacter pylori, intolerance na lepek, laktózu či sorbitol (umělá sladidla). Říhání může být také příznakem rakoviny žaludku či jícnu.

Témata:  zdraví nemoc život lidé

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy