Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidáti do Senátu ve vašem obvodu? Přehled koho můžete volit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Nadcházející senátní volby nabízejí velmi zajímavé souboje. Třeba na Mostecku se proti stávající senátorce Aleně Dernerové postaví vzpěrač Zaremba a hokejista Šlégr. O volné místo v Praze 6 bojují třeba disident František "Čunas" Stárek a tanečník Vlastimil Harapes. Přinášíme vám přehled, kdo ve vašem obvodě usiluje o senátorské křeslo. V prvním díle se podíváme na volební obvody 1, 4, 7, 10, 13, 16, 19, 22, 25, 28, 31, 34, 37 a 40.

Češi si začátkem října vyberou třetinu senátorů. První kolo voleb proběhne společně s volbami do krajských zastupitelstev 7. a 8. října, druhé kolo pak o týden později, tedy 14. a 15. října. Volby do Senátu proběhnou ve 27 volebních obvodech.

Nejvíce mandátů, hned 10, obhajuje ČSSD. Před šesti lety vyhrála dokonce ve dvanácti obvodech, dva senátoři ale řady ČSSD opustili. ODS obhajuje 8 mandátů. Naopak jen získat ve volbách mohou komunisté, kteří před šesti lety nezískali jediný mandát, nebo hnutí ANO, které v té době ještě neexistovalo.

Senátní obvod 1 - Karlovy Vary

V současné době vykonává senátorský mandát starosta Božího Daru Jan Horník, který je senátorem od roku 2004. Horník kandiduje za Starosty a nezávislé, jeho kandidaturu ale podporují také lidovci. Horník také v Senátu vede senátorský Klub Starostů a nezávislých.

V letošním dostihu o senátorský mandát bude mít ale silného soupeře. Za hnutí ANO kandiduje žokej Josef Váňa. Dále o mandát usiluje třeba starosta Ostrova Pavel Čekan (ČSSD) nebo krajští zastupitelé Věra Bartůňková (KSČM) a Jiří Brdlík (ODS).

Senátní obvod 4 - Most

Senátorka za hnutí Severočeši Alena Dernerová svůj mandát obhajuje. Bude mít ale silné vyzyvatele. Za ČSSD chce totiž v tomto obvodu do Senátu proniknout také bývalý poslanec a hokejová hvězda Jiří Šlégr. Za koalici Dělnické strany, Národních socialistů a dalších subjektů pak také olympijský vítěz ve vzpírání Ota Zaremba.

ODS vysílá do voleb mosteckou zastupitelku Libuši Hrdinovou, komunisté zastupitele Lomu Josefa Néteka a TOP 09 litvínovského zastupitele Jiřího Bioleka.

Senátní obvod 7 - Plzeň-město

Za ČSSD bude chtít mandát obhájit senátorka Dagmar Terelmešová, která v horní komoře zasedá od minulých voleb. To se jí ale budou snažit překazit třeba bývalý poslanec České národní rady a válečný veterán Marcel Hájek, který kandiduje za ODS s podporou lidovců. Za hnutí Občané a patrioti se pokusí Senátu scénárista a režisér proslulý seriálem o medvědech Václav Chaloupek.

Komunisté vysílají do boje starostu městyse Dešenice Jana Rejfka, TOP 09 neonatologa a plzeňského zastupitele Jiřího Dorta a hnutí ANO poslankyni Miloslavu Rutovou.

Senátní obvod 10 - Český Krumlov

O svůj již třetí volební mandát usiluje senátor za ODS a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. Na křeslo si ale brousí zuby českokrumlovský radní Jindřich Florián, kandidát ČSSD. Lidovci vyslali do souboje Jitku Zikmundovou, zastupitelku Českého Krumlova, která před třemi lety neúspěšně kandidovala už do Sněmovny.

Bývalý poslanec a zastupitel Českého Krumlova Miroslav Máče kandiduje za komunisty. Předtím přitom zasedal ve Sněmovně za sociální demokracii. TOP 09 vyslala do souboje pedagoga a spisovatele Davida Jana Žáka.

Senátní obvod 13 - Tábor

Současný senátor Pavel Eybert, který patří mezi největší matadory a v Senátu zasedá už od vzniku senátu v roce 1996, už po posledním zvolení avizoval, že se o další volební období ucházet nebude. Šance se tak otevřela třeba pro ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, kterého Eybert před šesti lety těsně porazil.

Obhájit mandát pro ODS se pokusí soběslavský starosta Jindřich Bláha. Hnutí ANO vysílá do souboje starostu Mladé Vožice Jaroslava Větrovského. Za hnutí Starostů a nezávislých se pokusí senát dobýt starosta Tábora Jiří Fišer. Zajímavostí je pak kandidatura známého islamofoba Martina Konvičky.

Senátní obvod 16 - Beroun

Senátor Jiří Oberfalzer (ODS) se pokusí získat mandát i na třetí volební období. Na Berounsku se o křeslo uchází další známý představitel protiislámského hnutí, sociolog Petr Hampl. Známý právník, bývalý spolumajitel advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners Jan Holásek usiluje o zvolení coby nestraník podporovaný lidovci a Stranou zelených.

Hnutí ANO vsadilo na starostu Všeradic Bohumila Stibala. Krajský zastupitel a starosta Hořovic Jiří Peřina kandiduje za ČSSD. Ortopeda Tomáše Trče vysílá do voleb TOP 09. Komunisté vsadili na Miroslava Matyáše, který je politickým nováčkem.

Senátní obvod 19 - Praha 11

Šest let v senátu zřejmě stačilo prvnímu nevidomému senátorovi Milanu Pešákovi z ODS. O jeho křeslo se tak uchází hned třináct kandidátů. Mezi nimi třeba bývalá starostka Prahy 11 Marta Šorfová (ODS) či známá bojovnice proti rakovině prsu Miroslava Skovajsová (ČSSD).

Za hnutí ANO chce v tomto obvodu proniknout do senátu bývalá ministryně spravedlnosti a současná poslankyně Helena Válková. Bývalý pražský primátor, senátor nebo velvyslanec v Rakousku Jan Koukal se pokusí o návrat do vysoké politiky. ODS ale vyměnil za Stranu soukromníků.

Ostatní parlamentní strany vsadily na komunální politiky. Komunisté na zastupitelku Prahy 10 Janu Čunátovou, TOP 09 a STAN na místostarostu Prahy 11 Jakuba Lepše a zastupitel Prahy 11 Ladislav Kos kandiduje s podporou Hnutí pro Prahu 11, lidovců, Strany zelených a Pirátů.

Senátní obvod 22 - Praha 10

Senátorka za Stranu zelených Ivana Cabrnochová, která se také těší podpoře ČSSD, bude mandát obhajovat. Bude mít ale silné soupeře. Náměstkyně pražské primátorky Eva Kislingerová kandiduje za hnutí ANO, viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková zase za ODS.

O návrat do senátu se pokusí bývalý šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz. Toho před dvěma lety porazil ve volbách v senátním obvodu 27 (Praha 1) bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Schwarz tak změnil volební obvod a také stranu, předtím byl nezávislým senátorem za ODS, teď kandiduje za hnutí Pro Prahu.

Ve velmi silném volebním obvodu kandiduje také hudebník Felix Slováček (Strana soukromníků). Na lékaře Jiřího Holubáře vsadili TOP 09 a Starostové a nezávislí. Lidovci ve spolupráci s Piráty a dalšími subjekty podporují zastupitelku Prahy 10 Renatu Chmelovou. Za komunisty kandiduje Ludmila Nedělková.

Senátní obvod 25 - Praha 6

Ve volebním obvodu, který dříve zastupovali třeba Jan Ruml nebo Karel Schwarzenberg, po jednom volebním období končí senátor Petr Bratský (ODS). Jeho strana vsadila na bývalého disidenta Františka "Čuňase" Stárka. Podporuje jej i Strana svobodných občanů. Má ale silné konkurenty.

Za ČSSD a Stranu zelených kandiduje filosof a sociolog Václav Bělohradský. Hnutí ANO zase vsadilo na tanečníka Vlastimila Harapese. Dlouholetý ředitel Gymnázia Jana Keplera a zastupitel Prahy 6 Jiří Růžička kandiduje s podporou TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Ekonom a zastupitel Prahy 17 Pavel Franěk je kandidátem komunistů. Kuriozitou je kandidatura bývalého ředitele Sazky Aleše Hušáka, kterého podporuje hnutí Nezávislí.

Senátní obvod 28 - Mělník

Současná senátorka a bývalá partnerka exministra Alexandra Vondy Veronika Vrecionová obhajuje mandát za ODS, která v tomto volebním obvodě vždy volby vyhrála. Do Senátu chce přestoupit sociálnědemokratický poslanec Stanislav Huml.

Hnutí ANO nominovalo mělnického lékaře a známého odborníka na cukrovku Igora Karena. Starosta Kralup nad Vltavou a bývalý poslanec Petr Holeček kandiduje za STAN. Bývalý předseda Komunistického svazu mládeže a středočeský zastupitel Zdeněk Štefek je kandidátem KSČM.

Senátní obvod 31 - Ústí nad Labem

I druhý senátor za hnutí Severočeši.cz, Jaroslav Doubrava, obhajuje svůj mandát. Jeho volební obvod si vybral také předseda Dělnické strany Tomáš Vandas. Hnutí ANO nominovalo univerzitního profesory a bývalého děkana Fakulty výrobních technologií a managementu na ústecké Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně Františka Holešovského.

ODS a TOP 09 vsadili na ústecké komunální politiky. Občanské demokraty ve volbách reprezentuje bývalý starosta městské části Ústí nad Labem-město Jan Tvrdík. Zastupitelka stejné městské části Ilona Tajchnerová kandiduje za TOP 09. Oba také zasedají v zastupitelstvu Ústí nad Labem. ČSSD vsází na kytaristu a pedagoga Vítězslava Štefla, KSČM zase na vedoucího jednoho z odborů krajského úřadu Stanislava Körnera.

Senátní obvod 34 - Liberec

Jeden z nejznámějších senátorů už nebude usilovat o znovuzvolení. O další mandát se nechce ucházet 1. místopředseda senátu a bývalý prezidentský kandidát Přemysl Sobotka (ODS). Liberec přitom reprezentoval nepřetržitě od vzniku senátu v roce 1996.

ODS místo ní nominuje podnikatelku Martinu Bufkovou Rycheckou. Z Sněmovny chce do Senátu přeskočit bývalý reprezentant ve skocích na lyžích Pavel Ploc. Hnutí ANO nominuje pivovarníka Marka Vávru.

TOP 09 pak podporuje bývalého zastupitele města Liberec, chirurga Petera Hromádku. Výrazným kandidátem je pak také bývalý primátor Liberce Jan Korytář, zastupující vlastní politické hnutí Změna.

Senátní obvod 37 - Jičín

Pokračovat v Senátu chce bývalý starosta Kopidlna, sociální demokrat Josef Táborský. Silného soupeře bude mít především v současném starostovi Jičína Janu Malém, kterého navrhlo hnutí ANO. Na bývalého starostu Hořic Ivana Doležala vsází ODS.

Kromě Jičínska spadá do tohoto volebního obvodu také Nymburk. Z toho pochází středoškolská učitelka Věra Beranová, kandidátka KSČM. TOP 09 a STAN vsází na šlechtice Tomáše Czernina, který před šesti lety skončil ve stejném volebním obvodu na třetím místě.

Po dvou letech se chce do senátu vrátit také bývalý senátor Vladimír Dryml. Ten byl v roce 2008 zvolen v Hradci Králové za ČSSD. Během volebního období přešel ke Straně práv občanů, aby se s ní ještě před volbami rozešel. V těch nakonec kandidoval za stranu Domov a získal necelá dvě procenta. Teď se přemístil do volebního obvodu Jičín a kandiduje za Úsvit - Národní koalici

Senátní obvod 40 - Kutná Hora

Starosta Čáslavi a současný senátor Jaromír Strnad z ČSSD opět kandiduje. Hnutí Starostů a nezávislých vsadí na bývalého starostu Kutné Hory Iva Šance. Ten se do horní komory pokoušel proniknout už v roce 1996 za ODS a v roce 2004 za US-DEU.

Hnutí ANO podpoří známý český lékař, gastroenterolog Julius Špičák. ODS vybrala kandidáta společně se Svobodnými a Soukromníky. Podpoří Milana Vodičku, který v roce 2011 neúspěšně kandidoval v doplňujících volbách v kladenském senátním obvodu. Komunisté podporují zastupitelku obce Vrdy Lenku Bochníčkovou.

Témata:  Volby 2016 Senát Parlamentu České republiky volby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy