Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řidič českého autobusu s uprchlíky: Němci nás měli za převaděče, dali nám želízka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Řidiči českého soukromého dopravce, kteří byli zadrženi v Německu spolu s 25 křesťanskými uprchlíky z Iráku, byli propuštěni a patrně odvezou migranty zpět do Česka.

Křesťanští uprchlíci přijeli do Česka k přesídlení. Odmítli však český azyl a v sobotu se vydali autobusem do Essenu. "Zadrželi je hned, jak překročili hranice, na odstavném parkovišti," řekla Vendula Hustáková z firmy Husták, která Iráčany převezla z Jihlavy do Německa.

"Normálně nás zavřeli. Dostali jsme želízka a prohlídka," popsal situaci Radiožurnálu jeden ze zadržených řidičů Jan Kovář. "Oni (Iráčané) nemají povolen vstup do Německa, takže tady je berou jako za nežádoucí, a tím pádem my jsme tedy byli jako za převaděče," dodal.

"Doufám, že nám nic nehrozí, protože z naší strany nikdo nic neprovedl. Všechno bylo naprosto v pořádku," dodala Hustáková.

Mluvčí české cizinecké policie Kateřina Rendlová ČTK řekla, že skupina Iráčanů se dnes vrátí zpět do Česka. Zatím nebudou umístěni do detenčního zařízení. Mají platné dokumenty, podle kterých mají čas na opuštění země do 7. dubna.

Mluvčí nadačního fondu Generace 21, která za přesídlením křesťanských uprchlíků z Iráku stojí, Martin Frýdl uvedl, že neví, proč tato skupina nechce v Česku zůstat. Generace 21 chce podle něj pokračovat v práci s lidmi, kteří se rozhodli zůstat. O opuštění ČR uvažuje ještě osm Iráčanů z Brna, prarodičům se prý stýská a chtějí zemřít v rodné zemi. Ostatní rodiny, které jsou ubytovány v Praze a Soběšicích, podle Frýdla žádné problémy nemají.

Témata:  uprchlíci Německo Česká republika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy