Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příští rok se začne stavět 140 km dálnic, ŘSD vypisuje tendry za 64 miliard

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V roce 2017 začne resort dopravy stavět dalších 140 km dálnic. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypíše ještě do konce září výběrová řízení na zhotovitele u celkem 20 staveb za 64 miliard korun. Informoval o tom ministr dopravy Dan Ťok na společném brífinku s ministrem financí Andrejem Babišem.

„Rozjeli jsme výstavbu a nejpozději za pět let budou politici stříhat pásky na nových úsecích. Nejde ale pouze o sliby na papíře nebo na mapách, ale o konkrétní kroky, které děláme. Důkazem je zlepšená efektivita výstavby, loni historicky nejlepší rok ve výstavbě a opravách, letos ještě rychlejší realizace staveb. Letos čerpáme už 60 % rozpočtu, loni stejnou dobou 42 %, dříve i třeba jen kolem čtvrtiny rozpočtu,"uvedl Ťok (ANO).

Ministerstvo dopravy podpořené Ministerstvem financí uvolnilo ŘSD veškeré potřebné prostředky na přípravu staveb. Díky tomuto opatření se zásadním způsobem podařilo zrychlit v minulých letech zpomalenou přípravu. „Do konce září ŘSD vypíše výběrová řízení na 20 staveb dálnic a silnic v předpokládané hodnotě 64 miliard korun, včetně DPH," doplnil Ťok. Zakázky tak doplní 16 výběrových řízení na silniční stavby v celkové hodnotě 15 miliard korun, u nichž už soutěže běží.

Na všechny významné stavby tedy budou vypsány tendry na zhotovitele a v příštím roce se postupně začnou realizovat. Jenom za poslední dva roky bylo formou otevřených výběrových řízení vysoutěženo 75 velkých projektových dokumentací, bez kterých by příprava staveb nemohla dále pokračovat. „Letos máme v rozpočtu na dopravní infrastrukturu 76 miliard, příští rok je pak celkem i s evropskými penězi 82 miliard (30 mld. z prostředků EU, 52 z národních zdrojů). Do oprav dáváme 12 miliard korun na dálnice a silnice I. tříd, příští rok investujeme kolem 10 miliard korun," uvedl Babiš.

Mezi největší stavby zahajované příští rok ministerstvo uvedlo novostavbu deseti kilometrů dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem, obchvaty Lubence a Řevničova na dálnici D6, nebo dvojici úseků D11 z Hradce Králové do Smiřic a dále do Jaroměře. Kromě novostaveb seznam do celkové délky dálnic započítává i rekonstruované úseky dálnice D1.

Naopak dokončené úseky by příští rok měly být čtyři, dálniční síť se tak rozroste o 15,6 kilometru nových dálnic, tedy méně než letos. Během srpna je plánováno dokončení chybějícího úseku D11 do Hradce Králové, o měsíc později mají být do provozu uvedeny úseky dálnic D4 Skalka - Háje u Příbrami a pokračování jihočeské D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem. V říjnu pak resort předpokládá dokončení části obchvatu Českých Budějovic mezi Borkem a Úsilným.

Letos přitom resort dopravy počítá se zprovozněním jediného úseku D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi, který je ale delší než 16 kilometrů .

Kromě novostaveb uvádí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v seznamu zprovozněných úseků také rekonstruované úseky dálnice D1. Během příštího roku by podle plánu měly být zprovozněny tři úseky, konkrétně jde o stavby mezi Psáři a Souticemi, Meřínem a Velkým Meziříčím a mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži.

Česká dálniční síť měří 1228 kilometrů. Délka dálnic se ve srovnání s loňskem administrativně rozrostla o 450 kilometrů, protože ke konci loňského roku ministerstvo dopravy zrušilo kategorii rychlostních silnic a většinu těchto komunikací začlenilo mezi dálnice. Fakticky ale v roce 2015 podobně jako rok předtím nepřibyl ani kilometr zprovozněné dálnice.

Témata:  Dan Ťok dálnice Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy