reklama

"Situace je velmi vážná. Zpráva Bezpečnostní informační služby, která je několik týdnů stará, jasně řekla, že vliv Ruska na našem území posiluje. Rusko se zde snaží vést informační válku, přibývá ruských diplomatů, kteří ovlivňují naše politiky a úředníky. Je tedy logické, že stát by měl úředníky školit a upozornit je na riziko, že když přijde "přátelský diplomat z Ruska", tak to vždycky nemusí být přátelský diplomat," řekl Pospíšil v pořadu Události, komentáře.

Podle něj Češi riziko mírně podceňují. Jako příklad uvedl, že v Evropském parlamentu v Evropské lidové straně se zpráva české rozvědky velmi probírala a vyvolala v Evropě velké otazníky.

"To znamená, že v Evropě to vnímali možná citlivěji, než my tady v Čechách, kdy premiér a jiní říkali: Taková zpráva je skoro shodná každý rok. Jsem tedy rád, že vláda a premiér reagují. Doufám, že to nebude jediná reakce, protože zpráva BIS jasně říká, že zájmy Ruska v České republice sílí. Sílí také snaha Ruska ovlivnit veřejné mínění, ovlivňovat politiky a úředníky," dodal.

Tvrdí, že experti, které zaměstnává česká administrativa, musí říci, jak proti tomu bojovat, protože to není jednoduché. "Nemůžete jen tak nějaký server zakázat s odůvodněním, že informace, které uvádí, jsou zavádějící nebo nejsou úplně pravdivé. Osvěta je strašně důležitá," varuje.

Experti na média by podle něj měli vládě poradit, jak proti různým serverům, mediálním nosičům bojovat tak, aby aspoň občané měli informaci, že jsou tato média neobjektivní. "Že tato média uvádí informace, které jsou nepravdivé, které se snaží manipulovat veřejným míněním a vytvářet například dojem, že rusko-ukrajinský konflikt není jednoznačný, že Rusko není viníkem," dodal.

Upozorňuje ale, že v této mediální válce, která má úplně jiný charakter než klasická válka, se jen obtížně bojuje proti dezinformacím. Vláda by podle Pospíšila měla školit nejen úředníky, ale bavit se o tom s mediálními experty, jak účinně bojovat a veřejnost minimálně upozornit, že jsou u nás servery, které záměrně uvádí nepravdivé informace a někdo je platí z cizí země.

"Nejsem pro zakazování médií, protože jakmile začnete zakazovat média, tak nastane problém, protože toho může být obrovsky zneužito. To tak zkrátka je. V České republice vlastní média kdekdo, ostatně i někteří vlivní politici a tím ovlivňují veřejné mínění. Tady je právě důležitá role veřejnoprávním médiích, jako jsou Česká televize, rozhlas, aby věci uváděly na pravou míru. Pak musí být podle mě vláda ofenzivnější, vůči Rusku. Pokud existuje taková zpráva BIS, měl by o ní podle mého názoru jednat premiér nebo ministr zahraničí s ruským velvyslancem," navrhuje.

Měli by prý upozorňovat na fakta a ve vztazích České republiky a Ruska by mělo při všech jednáních jasně zaznívat, že to považujeme za nepřátelský akt ruské ovlivňování veřejného mínění. "Měli bychom být v té věci ofenzivnější. Asi nejde zakázat konkrétní média, ale jako stát a administrativa bychom neměli vůči Rusku dělat, že se nic neděje. Mám pocit, že vláda tady bude školit úředníky, ale vůči Rusku žádný akt zatím neučinila. Pokud se třeba ukáže, že tady konkrétní ruský diplomat něco ovlivňuje, je to podle mého názoru důvod uvažovat o jeho vypovězení z České republiky," domnívá se.

Některé věci jsou ale podle něj prokazatelné a jsou ve zprávě BIS jasně řečeny. "Nárůst diplomatů, jednání ruských diplomatů s českými politiky, s českými úředníky. Diplomatickou cestou lze ruské straně sdělit, že to považujeme za nepřátelský akt a nějak na to reagovat. Ve vlastnictví novin je pravda, že pokud je vlastní nějaká nastrčená figura, tak můžeme těžko říkat: Toto jsou ruská média. To je těžko prokazatelné," tvrdí Pospíšil.