Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka zrušil program a pojede na pohřeb Perese, Zeman bude v Řecku

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Summitu k mírovým operacím OSN
Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Summitu k mírovým operacím OSN
Foto: Vláda.cz

Praha – Do Izraele na páteční pohřeb někdejšího prezidenta Šimona Perese vedle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, odletí také premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD). Český prezident MIloš Zeman do Izraele nepřijede, protože bude v době pohřbu na pracovní návštěvě Řecka. 

Úřad vlády dnes potvrdil, že se Bohuslav Sobotka se rozhodl zrušit svůj páteční program a že se 30. září 2016 společně s šéfem české diplomacie v Jeruzalémě zúčastní pohřbu Šimona Perese.

„Vzhledem k významu osobnosti Šimona Perese a mimořádně silným a tradičním česko-izraelským vztahům pokládám za důležité, aby byla naše republika na pohřbu bývalého izraelského prezidenta zastoupena na co možná nejvyšší úrovni," uvedl předseda vlády.

„Šimon Peres byl jednou z velkých osobností 20. století. Podílel se na vzniku státu Izrael a po desítky let zásadně ovlivňoval jeho dějiny a celé dění na Blízkém východě. Právě proto bylo tak důležité i jeho úsilí dosáhnout spravedlivého a trvalého řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Chci se proto osobně, ale i jménem naší země poklonit památce tohoto státníka," dodal premiér.

Českou republiku podle úřadu vlády pojí s Izraelem tradičně blízké a přátelské vztahy, které byly povýšeny na úroveň strategického partnerství. Sobotkova vláda již dvakrát uspořádala spolu s Izraelskou vládou mezivládní konzultace.

Zeman do Izraele nepřijede, protože bude v době pohřbu na pracovní návštěvě Řecka. Zeman se totiž na řeckém ostrově Rhodos účastní konference Dialog civilizací, kterou pořádá ruský podnikatel a spolupracovník ruského prezidenta Vladimir Jakunin.

Peres zemřel ve středu ve věku 93 let. Od dnešního rána byla před budovou izraelského parlamentu vystavena rakev s jeho tělem a pohřeb se koná v pátek dopoledne. Očekává se příjezd 80 státníků z celého světa.

Na smuteční ceremonii přijedou kromě amerického prezidenta Baracka Obamy třeba kanadský premiér Justin Trudeau, německý prezident Joachim Gauck, francouzský nejvyšší představitel François Hollande či rumunský prezident Klaus Iohannis. Do Izraele už dnes dorazil bývalý americký prezident Bill Clinton a zájem zúčastnit se pohřbu projevil také palestinský vůdce Mahmúd Abbás, který nebyl na oficiální návštěvě v Jeruzalémě několik let.

Témata:  Simon Peres Bohuslav Sobotka Miloš Zeman

Aktuálně se děje

10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy