Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začal Peresův pohřeb, bývalý izraelský prezident bude pochován na Herzlově vrchu

V Jeruzalémě začal Peresův pohřeb
V Jeruzalémě začal Peresův pohřeb
Foto: ČTK/Profimedia

Jeruzalém - Bývalý izraelský prezident, který zemřel ve středu ve věku 93 let, bude dnes pohřben na státním hřbitově na Herzlově vrchu. Smutečního obřadu se účastní 70 delegací z celého světa.

Rakev doprovodili k bráně před parlamentem nejbližší příbuzní. Ve čtvrtek byly ostatky po celý den vystaveny na nádvoří před Knesetem.

Mezi oficiálními hosty je v první řadě americký prezident Barack Obama vedle premiéra Benjamina Netanjahua. Mezi 70 delegacemi je i česká, v níž je premér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. První proslov oslavující zesnulého pronesl prezident Reuven Rivlin.

Jak upozornili odborníci, zatímco západní státy v mnoha případech zastupují prezidenti a nejvyšší představitelé, arabské země vyslaly nižší politiky, a to i Egypt a Jordánsko, které jako jediné arabské země podepsaly s Izraelem mírové dohody.

Nejvyšším z arabských politiků je palestinský vůdce Mahmúd Abbás, kterého oficiálně přivítal Netanjahu a jeho manželka. Za Egypt přijel ministr zahraničí Sammí Šukrí. Jordánský král Abdalláh II. poslal kondolenci, na pohřeb byl vyslán vicepremiér pro ekonomiku Džavád Anání, marocký král poslal svého poradce.

Podle palestinských zdrojů chce Abbás svou účastí dát najevo, že Palestinci stojí o mír a že si váží lidí, jako byl Peres. Oba byli v 90. letech při vyjednávání první izraelsko-palestinské mírové dohody, podepsané v roce 1993 v USA. Peres byl tehdy ministrem zahraničí, Abbás vyjednávačem v palestinské delegaci. Peres dostal za dohodu v roce 1994 spolu s premiérem Jicchakem Rabinem a palestinským vůdcem Jásirem Arafatem Nobelovu cenu za mír. Hamas ale Perese považuje za politika odpovědného za smrt mnoha Arabů.

Pohřeb se koná za přísných bezpečnostních opatření srovnatelných podle izraelských sdělovacích prostředků jenom s pohřbem zavražděného premiéra Jicchaka Rabina v roce 1995. Peres bude pohřben stejně jako Rabin a další politici v sekci hřbitova vyčleněné pro izraelské vůdce.

Na žádost kontrašpionážní služby Šin Bet policie preventivně zadržela několik židovských a palestinských extremistů, mnoho silnic a ulic v Jeruzalémě je uzavřeno.

Témata:  Simon Peres Izrael

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy