Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vízová politika brání přílivu studentů, tvrdí rektoři

Ministerstvo školství
Ministerstvo školství
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Rektoři českých vysokých škol si stěžují na vízovou politiku Česka, která podle nich často komplikuje zahraničním studentům a pedagogům působení na tuzemských školách.

Vyzvali proto ministerstvo školství, aby o těchto problémech jednalo s ministerstvy zahraničí a vnitra. Po zasedání České konference rektorů to řekl její předseda a rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima. Na tyto problémy už dříve upozorňovala i Rada vysokých škol.

Podle Zimy je problémem nízká kapacita českých zastupitelských úřadů i absence proaktivního získávání kvalitních studentů. "Zastupitelské úřady nejsou schopny odbavit tolik uchazečů, kolik jich má zájem studovat v ČR," řekl rektor JAMU Ivo Medek. Ve srovnání s Polskem či Maďarskem nabízí podle Zimy Česká republika také méně mezivládních stipendií.

Podle Medka například měly české univerzity zájem o tureckého profesora, který přednášel v USA. Když souhlasil s prací v Česku, posílala ho ČR podle Medka pro vízum do Ankary. Turečtí akademici ale byli ve své zemi cílem čistek, které následovaly letos v létě po zmařeném pokusu o vojenský převrat. Pokud by turecký profesor do Ankary odjel, podle Medka by tato cesta velmi pravděpodobně nevedla zpátky.

Témata:  vysoké školy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky víza

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy