Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec spontánních oslav, zavřené obchody, změna času, Jaké změny nás čekají v říjnu?

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - S novým měsícem přichází několik změn. Například začíná platit novela o přestupcích. Obce podle ní budou muset ve vyhlášce zveřejňovat seznam akcí, které svým konáním mohou narušit noční klid.

Noční klid je v Česku vymezen od 22:00 do 6:00. Obce dosud mohly zkracovat dobu nočního klidu při koncertech nebo větších oslavách vlastním rozhodnutím na základě podané žádosti. Výjimek však udělovaly příliš mnoho.

Podle novely zákona se po 22:00 nebudou moci konat hlasité akce, které nebudou napsané ve vyhlášce. Za případné porušování nočního klidu lze uložit například pokutu 10.000 korun. V případě opakování přestupku se tato pokuta může zvýšit na 15.000 korun. Jako další sankce lze uložit napomenutí, zákaz činnosti, propadnutí věci či zákaz pobytu.

Podle nedávného vyjádření ministerstva vnitra se budou moci pořádat i narychlo svolané akce, které nebudou uvedeny ve vyhlášce. Obce ale o nich budou muset vědět s dostatečným předstihem.

Dnes také začíná v praxi fungovat česko-německá dohoda o policejní spolupráci umožňující v určitých případech zásahy policistů jedné země na území druhé. Smlouvu o spolupráci podepsal český ministr vnitra Milan Chovanec se svým německým protějškem Thomasem de Maiziérem loni v dubnu v Praze. Dohodu pak schválily vlády a Parlamenty obou zemí.

Policisté mají mít možnost pronásledovat podezřelá vozidla na území druhého státu, jako kdyby postupovali na svém území. Týká se to i policejních vrtulníků.

Do smlouvy je rovněž začleněna problematika celní správy. Obě země budou vytvářet další společné hlídky. Pravidla se vztahují i na spolupráci při ochraně svědků, předávání osob a doprovody nebezpečných či nadměrných nákladů.

Hypotéky, pivo, změna času

Banky začnou od října od klientů při poskytování hypoték požadovat, aby alespoň pět procent hodnoty nemovitosti zaplatili ze svého. Česká národní banka jim totiž doporučila, aby poskytovaly finanční prostředky na 95 % nemovitosti.

Pivo z Plzeňského Prazdroje zdraží od října o 3 %. Hospodští od teď nakoupí desítku dráž o 60 haléřů za půl litru, dvanáctku až o korunu. Záleží na nich, o kolik ve skutečnosti pivo podraží.

Od října dále začíná platit zákon, podle kterého budou muset mít některé prodejny o sedmi státních svátcích zavřeno. Poprvé změnu pocítíme 28. října.

V říjnu nás znovu čeká změna času, a to z letního na zimní. V noci ze soboty 29. na neděli 30. října si ve 3:00 posuneme hodinky o hodinu zpět, na 2:00.

Témata:  zákony obce život

Aktuálně se děje

18. května 2024 15:03

Atentátník na Fica míří do vazby. U soudu platila přísná bezpečnostní opatření

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy