Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi loni nasbírali houby a různé plody za 5,89 miliardy

Houby
Houby
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda na svém středečním zasedání projedná zprávu o stavu lesa a lesního hospodářství. Mimo jiné u ní vyplývá, že Češi loni nasbírali lesní plodiny a houby za 5,89 miliardy korun, meziročně se hodnota zvedla o zhruba 40 milionů korun.

Dominují houby, kterých lidé nasbírali za 3,52 miliardy korun, objem hub však klesl. Meziročně se o polovinu zvýšila cena nasbíraných borůvek na 1,23 miliardy a o dvě třetiny hodnota nasbíraných malin na 419 milionů korun.

"Celkově bylo podle údajů nasbíráno 40,2 tisíce tun lesních plodin, což je průměrný výsledek vzhledem dlouhodobému průměru 39,6 tisíce tun. U hub došlo v roce 2015 částečnému poklesu oproti roku 2014, u ostatních plodin došlo k nárůstu," uvádí ve zprávě předkládající ministerstvo zemědělství.

Nadprůměrné množství plodin se sbírá na území Středočeského kraje, kam jezdí na houby Pražané. Každá domácnost si v průměru loni odnesla z lesa 9,68 kilogramů plodů, z toho přibližně půlku tvořily houby.

Letos jsou ale houbaři zatím zklamaní. Kvůli přetrvávajícímu suchu se dá narazit na houby jen s velkou dávkou štěstí, větší šanci mají lidé jen v podhorských a horských oblastech či na Vysočině. Možná to bude lepší v říjnu.

Témata:  houby lesy Ministerstvo zemědělství České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy