Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozvody homosexuálních párů jsou méně časté než běžných manželství

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Zatímco každé druhé české manželství končí rozvodem, u homosexuálních svazků je to zhruba patnáct procent. Vyplývá to ze statistik nasbíraných organizací pořádajících už deset let festival gayů a leseb Prague Pride. Informuje deník Právo.

Zákon o registrovaném partnerství byl přijat v březnu před deseti lety i přes veto tehdejšího prezidenta Václava Klause, které Poslanecká sněmovna přehlasovala. Tehdy uzavřelo partnerství 252 párů. Od té doby zájem stejnopohlavních párů neopadá.

"Do konce roku 2015 se v ČR zaregistrovalo 4348 lidí (tedy 2174 párů), a to 2878 gayů a 1470 leseb. Zhruba 307 párů tento institut před soudem zrušilo – údaje za kraje Praha a Liberecký jsou neúplné, neboť matriky je již neevidují," oznámila Bohdana Rambousková, PR manažerka Prague Pride.

Podle informací Práva jsou data za Prahu započítaná neoficiálně, takže vlastně chybí jen počet rozluk v Libereckém kraji, jenž se odhaduje na jednotky. Celkové číslo by tak mohlo dosáhnout zhruba 320 zrušených partnerství v ČR.

V čem by mohla tkvět trvanlivost homosexuálních vztahů na rozdíl od heterosexuálních redakci Práva řekla psycholožka zabývající se partnerskou terapií Alice Vondrová.

"Nelze k těmto údajům přistupovat slepě. Tyto dva vzorky nemohou být jen tak srovnávány. Nicméně na tom, že registrovaná partnerství mezi gayi a lesbami jsou trvalejšího charakteru, něco skutečně je. Prošli si strastiplnou cestou, aby partnera pro trvalý vztah našli. Jako minorita byli vždy v nevýhodě – potkat někoho, bránit svůj vztah proti útokům, nenaletět promiskuitnímu jedinci, kterých je zvláště v gay komunitě hodně. Více si toho vztahu váží," míní partnerská terapeutka. Přístup k formalizování svazku je u homosexuálních dvojic podle ní prostě jiný.

"Ti, kteří se registrovali, jsou páry, které spolu mají trvalé svazky. Žijí spolu léta, vědí, že jim to funguje. Až poté uzavřou partnerství i papírově. Nehrnou se do toho, jako často heterosexuální páry. Mezi nimi nenajdeme recidivisty, kteří se rozvedou a ožení i pětkrát," řekla Právu Vondrová.

Témata:  homosexuálové registrované partnerství rozvody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy