Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman vyjádřil soustrast Slovákům: Kováč byl moudrý muž s velkou odvahou

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava/Praha/Brusel - Ke včerejšímu úmrtí slovenského exprezidenta Michala Kováče (86) se dnes vyjadřuje řada politiků. Mezi nimi český prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, ale také předseda eurokomise Jean-Claude Juncker.

Zeman dnes kondoloval svému slovenskému protějšku Andreji Kiskovi v souvislosti s úmrtím bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče. Dnešní Evropě chybí osobnosti Kováčova formátu, uvedl český prezident.

Kováč se podle českého prezidenta ujal úřadu v nelehké a nejisté době, kdy si moderní Slovensko hledalo svoji cestu. "Byl nejen moudrým mužem a státníkem, ale především prokázal nesmírné množství odvahy. Dokázal čelit tvrdým osobním útokům, nevolil si snadnější cestu a nevzdával se," napsal Zeman.

"Domnívám se, že dnešní Evropě chybí osobnosti jeho formátu. Velmi bych si proto přál, aby se pan prezident stal vzorem pro mladou generaci, a věřím, že jeho odkaz bude nadále přežívat v srdcích slovenských občanů," uvedl český prezident v kondolenci.

Sobotka jménem vlády vyjádřil hlubokou lítost nad Kováčovým úmrtím a kondoloval slovenskému premiérovi Robertu Ficovi, slovenským občanům a Kováčově rodině. "Byl státníkem, který na počátku slovenské samostatnosti zasvětil prakticky celé své prezidentství boji za rozvoj demokracie a svobody, včetně fungování moderního slovenského státu," napsal předseda české vlády. Kováč se podle něj také zasloužil o rozvíjení nadstandardních vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem.

"Bude vždy připomínán pro kvality, které vnesl do veřejného života: morální integritu, občanské zaujetí a politickou angažovanost," uvedl dnes Juncker v prohlášení pro média. "Provedl svou zemi nelehkými časy a jeho odvážná obrana demokracie a vlády práva pomohla Slovenku znovu nalézt evropskou cestu," míní Juncker.

Témata:  Michal Kováč Miloš Zeman Slovensko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy