reklama

Zdůvodnili to tím, že chybí studie proveditelnosti, která má porovnat varianty nádraží v centru a v odsunuté poloze u řeky. Studie investora Správy železniční dopravní cesty měla být původně hotová letos, ale bude až příští rok. V referendu nehlasoval ani předseda ODS Petr Fiala.

Podle Vokřála chce město o poloze nádraží rozhodnout právě na základě studie proveditelnosti. "Není ještě hotová a nemáme o variantách dostatek informací. Proto jsem nehlasoval, abych nemátl lidi," řekl ČTK Vokřál.

Podle něj by bylo nešťastné, pokud by z referenda vzešla varianta, kterou by studie proveditelnosti považovala za nerealizovatelnou. Dodal, že může nastat řada patových situací na všechny strany.

"Nakonec rozhodne ten, kdo drží kasu. A nedovedu si představit, že by stát šel do varianty, která by měla výrazné ekonomické nebo technické komplikace. My jako město musíme uznávat referendum a pokud se varianty nepotkají, o to náročnější jednání bude se státem," zdůraznil primátor.

Hašek považuje referendum bez studie proveditelnosti za zbytečné. "Je zbytečné mrhat městskými penězi a hnát lidi do takové frašky. Pokud bude studie hotová příští rok na jaře, budu iniciovat ať už z pozice hejtmana, pokud jím budu, nebo z pozice v zastupitelstvu hlasování o krajském referendu spolu s parlamentními volbami. Měli by v něm hlasovat všichni lidé, kteří jezdí vlakem do Brna," dodal Hašek.