Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna bude doplácet Rathovi téměř 300 tisíc korun

David Rath
David Rath
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Poslanecká sněmovna musí doplatit bývalému poslanci Davidu Rathovi poslanecké náhrady ve výši 280.000 korun za dobu, kterou strávil ve vazbě. Odvolání Sněmovny dnes zamítl pražský městský soud, podle nějž dolní komora rozhodla o zkrácení náhrad v podstatě svévolně. Verdikt je pravomocný. Rath strávil ve vazbě po svém obvinění z korupce déle než rok, loni byl nepravomocně odsouzen k 8,5 roku vězení.

Sněmovna, která bude muset někdejšímu středočeskému hejtmanovi zaplatit navíc i úroky z prodlení a dále zhruba 96.000 za náklady soudního řízení, argumentovala mimo jiné tím, že Rathův požadavek je v rozporu s dobrými mravy.

O tom, že dolní komora má Rathovi doplatit náhrady na ošatné, dopravu a diety ze služebních cest, rozhodl loni v listopadu Obvodní soud pro Prahu 1. Soudkyně Jana Jurečková tehdy uvedla, že námitka rozporu s dobrými mravy nemůže obstát, protože Rath se domáhá nároku, který mu zákon přiznává.

Rath po celou dobu strávenou ve vazbě dostával plat poslance v plné výši. Sněmovna mu také hradila výdaje na odborné a administrativní práce, na asistenta, telefonní poplatky a internet a také příspěvek na kancelářský materiál včetně nájemného za regionální kancelář poslance v jeho volebním kraji a její vybavení. Nevyplácela mu však takzvané víceúčelové paušální náhrady na reprezentaci, stravu a dopravu.

Krácení náhrad by podle soudů bylo možné pouze tehdy, pokud by poslanec po přechodnou dobu z objektivních důvodů nevykonával funkci. To ale nebyl Rathův případ - z vazby totiž předkládal návrhy zákonů.

Témata:  David Rath 1 Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy