reklama

Výsledky krajských voleb, které v podstatě ovládlo hnutí ANO, mohou podle něho být předznamenáním výsledku voleb sněmovních. Složení současné vládní koalice ale neovlivní, uvedl Zeman v dnešním rozhovoru pro Blesk.cz.

"Výsledky měly charakter jakéhosi celostátního hlasování. A v tomto smyslu mohou být i předzvěstí výsledku parlamentních voleb," řekl prezident. I v krajských volbách lidé podle něho hlasovali na základě celostátních úvah. Osobně takové výsledky neočekával. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka míní, že volební výsledky ovlivnilo hlavně to, že sociální demokracie byla v čele mnoha krajů už osm let. V regionech podle něj rozhodovaly především osobnosti tamních kandidátů a jejich pověst. Premiér nemá obavy z toho, že by například už na dnešním večerním jednání grémia strany ostatní členové vedení či dosavadní hejtmani mohli požadovat jeho odstoupení.

Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL podle vyjádření prezidenta Zemana vydrží. "Do voleb je zhruba rok a to už nestojí za to rozbíjet koalici," podotkl Zeman. Připomněl, že sám apeloval na setrvání ANO ve vládě i při nedávné krizi kolem reorganizace celostátních policejních útvarů.

Hnutí ANO zvítězilo v devíti krajích, ČSSD obhájila první místo jen ve dvou. Nezopakovala sedm triumfů. "Já bych ten důvod opravdu neviděl ve špatné práci krajů. Mohu zodpovědně říci, že dosavadní vedení krajů si zaslouží úctu za svoji práci. Ale není-li teď důvod ve špatné práci krajů, a tedy i sociálnědemokratických hejtmanů, pak musí být podle mého názoru na celostátní úrovni," řekl dnes prezident.

Zeman také podotkl, že pod jeho vedením prohrála sociální demokracie první krajské volby v roce 2000. "Rozhodně nechci, přeneseně řečeno, tančit na hrobě sociální demokracie a teď ji lacině kritizovat," řekl. O případných změnách v ČSSD musí tato strana rozhodnout sama, dodal.