Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejsilnější strany začnou v Pardubickém kraji jednat o koalici

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Pardubice - Tři strany, které ve volbách do zastupitelstva Pardubického kraje získaly nejvyšší počty hlasů, začnou oficiálně vyjednávat o možné koalici v pondělí.

Nejdříve se sejdou zástupci ČSSD a lidovecká Koalice pro Pardubický kraj (KPK), které spolu dosud spolupracovaly v krajské vládě, a poté si k jednání přizvou vítěze voleb hnutí ANO. ČTK to dnes řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Podle něj výsledky voleb ukázaly, že současná koalice v Pardubickém kraji voliče oslovila, neboť ČSSD a KPK získaly dohromady přes 40 procent mandátů.

"Budeme mít společné jednání s vyjednávacím týmem za Koalici pro Pardubický kraj, poté bude následovat jednání s hnutím ANO na trojdohodě nebo trojformátu. Potom budeme jednat s ostatními stranami v zastupitelstvu," uvedl Netolický. Neformální rozhovory se vedou již dnes, zástupci některých politických subjektů se sejdou mimo jiné na Velké pardubické.

Volby v Pardubickém kraji vyhrálo ANO, v 45členném zastupitelstvu získalo 12 mandátů. ČSSD připadne 11 křesel a KPK devět. Po pěti zastupitelích budou mít ODS a KSČM, Starostové a nezávislí (STAN) tři.

Témata:  Pardubický kraj Sociální demokracie (SOCDEM) volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy