Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hašek jako hejtman končí. Je připraven jít do opozice

Michal Hašek /ČSSD/
Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Jihomoravský hejtman a lídr ČSSD Michal Hašek je připravený odejít po volbách, ve kterých na jihu Moravy vyhrálo ANO před KDU-ČSL a ČSSD, i do opozičních lavic.

Hašek dnes ČTK řekl, že je pro něj důležitější plnění programu ČSSD než jeho pozice v nové krajské správě. Hašek také řekl, že nadále zůstává členem vyjednávacího týmu a že ČSSD bez něj nemůže jít do koalice.

"Nemůže tak učinit proto, že jsem jejím zastupitelem a členem klubu ČSSD," uvedl Hašek, s nímž vyloučilo spolupráci hnutí ANO, TOP 09 s Žít Brno i Zelení a Piráti. To může zkomplikovat případná jednání o koalici například na vládním půdorysu ANO, ČSSD, KDU-ČSL.

Jihomoravský předseda ČSSD Roman Hanák ČTK potvrdil, že Hašek zůstává členem vyjednávacího týmu. "Nicméně hnutí ANO si s námi vyžádalo schůzku bez něj, což my respektujeme. On to také akceptoval. Řešíme podmínky s možnými partnery a bariéry, nikoli personální záležitosti," řekl ČTK Hanák. Schůzku s ČSSD bez Haška už ráno potvrdila dvojka na kandidátce ANO Taťána Malá i Hašek, který uvedl, že nemusí být na všech schůzkách.

Hašek řekl, že 11 mandátů pro ČSSD je ve volbách neúspěch, ale má zájem o to, aby ČSSD uspěla v povolebních vyjednáváních o nové krajské koalici.

Témata:  Michal Hašek Jihomoravský kraj volby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy