Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Plzeňském kraji se řeší koalice bez vítězného ANO

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Plzeň - Jednání o povolebním uspořádání v Plzeňském kraji je v plném proudu. Tři nejsilnější strany pětačtyřicetičlenného zastupitelstva, vítězná ANO s 11 mandáty, ČSSD s devíti a ODS s osmi křesly, prohlašují, že zatím vyjednávají.

Neoficiálně se v Plzni stále silněji hovoří o tom, že na kraji bude podobná koalice, jako je na plzeňském magistrátu, tedy bez vítězného ANO. Tyto spekulace lídři nejsilnějších stran nepotvrdili.

V Plzni vyhrálo obecní volby ANO, je ale v opozici a město vede koalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Občané patrioti. Na kraji by mohlo být obdobou takové koalice spojení ČSSD, ODS, Starostové a Patrioti a Koalice za Plzeňský kraj, v níž lidovci jsou. To by umožnilo těsnou většinu 23 hlasů z 45 hlasů zastupitelstva.

Lídr ČSSD Josef Bernard dnes po dvouapůlhodinové schůzi předsednictva krajského výkonného výboru konkrétní informace ČTK neřekl. "Měli jsme docela náročné jednání, kde jsme si schválili základní koncept, se kterým bychom chtěli jít za ostatními politickými stranami," řekl. Na přímý dotaz, zda se jedná o podobné koalici, jako je v Plzni řekl, že je to jedna z možných variant. Zatím nemůže říci, koho nyní osloví. "Jsem zavázán mlčenlivostí, zatím je otevřená spolupráce se všemi. Není to jen otázka otevřeného vládnutí, ale i členství ve výborech, v komisích," řekl.

Hned v sobotu po volbách ale uvedl, že považuje plzeňskou koalici za dobře fungující a že by byl rád, kdyby se k něčemu podobnému podařilo dojít i na kraji. Sám odmítá spolupracovat s KSČM. Lídr KSČM Karel Šidlo ČTK řekl, že už ani žádnou nabídku spolupráce nečeká. Komunisté čtyři roky vládli s ČSSD, teď ale mají jen půlku dosavadních mandátů, tedy šest.

Lídr ODS a její krajský předseda Martin Baxa ČTK na dotaz, zda se na kraji jedná o podobné koalici bez ANO, jako je v městě, přímo neodpověděl. Plzeňskou koalici, v níž je primátorovým prvním náměstkem, ale označil za dobře fungující.

Témata:  Plzeňský kraj Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy