Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš plánuje dokončit rok s vyrovnaným či přebytkovým státním rozpočtem

Hnutí ANO v Brně: Andrej Babiš
Hnutí ANO v Brně: Andrej Babiš
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V Lucemburku se dnes koná schůzka ministrů financí zemí Evropské unie. Andrej Babiš uvedl, že chce dokončit letošní rok s vyrovnaným či přebytkovým státním rozpočtem.

Ke konci září stoupl přebytek rozpočtu na 82,3 miliardy korun. Babiš dodal, že by byl pro vyrovnaný rozpočet i v příštím roce.

V letošním roce měl schodek podle schválené verze rozpočtu dosáhnout 70 miliard korun. "Očekávám minimálně nulu, možná přebytek. A snížíme dluh," řekl novinářům Babiš. Dodal, že jeho ambicí je dostat Českou republiku mezi pět nejméně zadlužených zemí v Evropě.

Vzhledem k vývoji plnění státního rozpočtu v posledních měsících je podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala jeho vyrovnané či mírně přebytkové hospodaření na konci roku reálné.

Již dříve přitom řada analytiků upozornila, že za lepším hospodařením státu letos jsou z významné části nižší veřejné investice. "Z dnešního pohledu se už nezdá úplně nerealistické, že zůstane státní kasa v přebytku i na konci roku. Šlo by ovšem o nechtěný přebytek, vyvolaný neschopností státní administrativy realizovat infrastrukturní stavby," uvedl například počátkem září hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Do Sněmovny poslala na konci září vláda návrh rozpočtu, který počítá v roce 2017 se schodkem 60 miliard. "To je koaliční návrh. Kdybych o tom rozhodoval sám, tak bude vyrovnaný. Já jsem bojoval s představiteli ČSSD a KDU-ČSL, kteří navrhovali 85 miliard, takže nakonec jsem rád, že jsem to ustál na 60 miliardách," řekl Babiš. ČSSD podle něj neřeší ani dluh, ani deficit. "Jim je to úplně jedno, jestli budeme zadlužení, nebo ne," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš státní rozpočet Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy