reklama

"Materiál považujeme za neobjektivní a nevystihující skutečnost, kterou denně prožívají na vlastní kůži bydlící v mosteckých Stovkách, litvínovském Janově a dalších problémových lokalitách," řekl MF Dnes mluvčí Krušnohoru Petr Prokeš.

Družstvo podle deníku doslova žádá o zkušenosti "s cikány a nepřizpůsobivými". Chce je následně předložit vládní agentuře jako reakci na její analýzu. V ní totiž stojí, že i když v bytech bydlí spíše chudší lidé a většina rodin je v hmotné nouzi, jen malé procento osob a rodin je svým okolím považováno za problémové či nepřizpůsobivé.

Krušnohor si ale stojí za svým a tvrdí, že situace se neustále zhoršuje. Chce proto agentuře předat nashromážděné příběhy na jednom z následujících jednání.

Ředitel Institutu pro sociální inkluzi Martin Šimáček přiznává, že František Ryba, předseda Stavebního bytového družstva Krušnohor, je ve veřejných prohlášeních tradičně tvrdý. "Nebere si servítky, uráží a nebojí se rasistických útoků na Romy. Nehraje si na ušlechtilého podnikatele (vlastnícího nebo spravujícího 70 % bytů v Mostě!), ale dává na odiv sprostotu a hulvátství. Bezpochyby patří mezi nejmocnější a nejvlivnější Mostečany a svým jednáním spoluvytváří normy a úroveň mezilidských vztahů ve městě," píše na svém blogu na aktualne.cz.

Ryba má podle něj obrovský podíl na tom, jak jsou v Mostě Romové vnímáni. "Soustavně se o nich dlouhá léta vyjadřuje jako o nepřizpůsobivých, o Cikánech, jedním šmahem tvrdí, že nepracují, dělají nepořádek, kradou, devastují byty. Rád a často uveřejňuje ve svých novinách SBD Krušnohor obrázky vybydlených bytů „po Cikánech", staví se do role obránce slušných lidí proti nepřizpůsobivým. Vytvořil normu. Přiměl lidi, aby mu to věřili. Co jim také zbývá – bydlí u něho, nebo aspoň mají podíl v SVJ nebo družstvu, kde je Krušnohor dominantním podílníkem nebo jej aspoň spravuje. A co na tom, že v Mostě žijí po desetiletí tisíce Romů a není jasné, proč by měli být napadáni Františkem Rybou nebo někým jiným – prostě jsou to občané Mostu," dodal.

Rybovým jednáním prý trpí nejen konkrétní obyvatelů domů, o které jde. "Trpí tím celý Most, město zdecimované komunistickým zločinem zlikvidování a přesunu do panelu a šedi. Zpřetrhaná historie a vztahy se neobnovují, lidé v Mostě jsou zavřeni v prostoru vykolíkovaném těžaři, bytovým družstvem Krušnohor a politickými garniturami, které město nedokázaly nasměřovat k lepší budoucnosti tím, že by řešily nejen ztracenou identitu města, ale také obrovské problémy současnosti, mezi které patří také kritická nezaměstnanost nebo zničené soužití," dodává.