Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pochybení při cestě na Kováčův pohřeb? O tom nic nevíme, tvrdí Hrad

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česká delegace v čele s prezidentem Milošem Zemanem dorazila na Bratislavský hrad, kde se dnes konal státní pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče, se zpožděním až na závěr kondolencí a rakvi se podle portálu sme.sk poklonila na nádvoří. Pražský hrad ale pochybení odmítá. Kováč zemřel minulý týden na selhání srdce, bylo mu 86 let.

„O žádném pochybení mi není nic známo, věc komunikovaly protokoly obou zemí," uvedl Ovčáček. Doplnil, že Zeman se poklonil před rakví ještě na Bratislavském hradě a zúčastnil se i dalších částí Kováčova státního pohřbu.

Později dodal, že čas příjezdu na hrad byl stanoven po dohodě se slovenskou stranou. Podle časového harmonogramu předem oznámeného slovenskou prezidentskou kanceláří, který ale během samotného ceremoniálu nebyl přesně dodržen, měly zahraniční delegace kondolovat Kováčově rodině v 11:30.

Jiné zahraniční delegace přišly do sálu již dříve, například polská před 11:00. Kolem 11:30 dorazil slovenský premiér Robert Fico a prezident Andrej Kiska, který měl podle protokolu přistoupit k rakvi jako poslední. Česká delegace, ve které byl i Václav Klaus, dorazila na Bratislavský hrad podle zjištění ČTK krátce po 11:40 v době, kdy už kondolence v hradním sále skončily.

„Důvodem bylo špatné počasí při letu do Bratislavy," vysvětlil zdržení brzy odpoledne v textové zprávě ČTK Ovčáček. To ale zpochybnila vyjádření bratislavského letiště a českého Řízení letového provozu (ŘLP).

„Všechny lety byly vybavovány podle letových plánů. Nezaznamenali jsme žádné nestandardní povětrnostní podmínky," uvedla mluvčí bratislavského letiště M.R. Štefánika Veronika Ševčíková. „Z hlediska počasí nemáme hlášeno nic mimořádného jak na Letišti Praha, tak v celém českém vzdušném prostoru," řekl ČTK mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Později Ovčáček uvedl, že cesta na Bratislavský hrad odpovídala domluvě se slovenskou stranou. „Přílet byl naplánován na 11:15, odjezd z letiště na 11:20 a příjezd na Bratislavský hrad v 11:35. Vše samozřejmě po dohodě se slovenskou stranou," napsal mluvčí Hradu v textové zprávě. 

Témata:  Miloš Zeman Slovensko Václav Klaus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy