Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NS zamítl dovolání dědice, jehož rodině komunisté zabavili zlato

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Brno - Nejvyšší soud odmítl dovolání ve vleklé kauze zlata zabaveného komunisty. Případ má kořeny v roce 1953, v roce 2013 do něj zasáhl i Ústavní soud.

Dědic původních majitelů ČTK v roce 2013 řekl, že délka sporu je obrazem soudnictví v Česku a na Slovensku. Zlato prý rodina schovala už před nacisty, nakonec ho zabavili komunisté.

Lidový soud v Trenčíně v roce 1953 rozhodl o propadnutí majetku dvou příbuzných a obchodních partnerů ve zlatnické firmě, a to včetně cenností. Kromě 10 kilogramů zlata určeného k tavbě v podobě cihel či úlomků to byly také zlaté a stříbrné mince, celkem více než 300 kusů.

Okresní soud v Trenčíně v roce 1991 oba odsouzené rehabilitoval. Dědicové pak požádali bývalou Státní banku československou o vydání některých zabavených cenností, avšak neuspěli.

Začal vleklý soudní spor

Soudy v 90. letech nejprve žalobě nevyhověly. Podle zákona o mimosoudních rehabilitacích lze vydávat jen věci, které lze individuálně a nezaměnitelně určit, což není případ mincí ani zlata určeného k tavbě. Nastal však první zvrat v kauze a justice uložila Slovenské národní bance jako nástupnické instituci povinnost vydat ekvivalentní množství drahého kovu v téže kvalitě, o jaké rodina přišla.

Další zvrat ovšem přinesl nález Ústavního soudu z roku 2013, který poukázal na rozpor zvoleného řešení s jinými, obdobnými kauzami. Dříve totiž justice v případě zlata a mincí podobný postup neumožňovala. Následovalo další kolo sporu a Obvodní soud pro Prahu 1 i Městský soud v Praze nárok dědice zamítly. Letos v létě jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud, odůvodnění zpřístupnil až nyní.

Témata:  komunismus soudy zlato

Aktuálně se děje

17. května 2024 9:52

Rusko údajně zneškodnilo přes sto ukrajinských dronů

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.