Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda odmítne referendum o vystoupení z NATO, je v rozporu s bezpečnostní politikou

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Praha - Návrh poslanců KSČM na vydání ústavního zákona o referendu, v němž by občané rozhodovali o vystoupení Česka z NATO, patrně ve vládě neprojde. Bez ohledu na to dostanou návrh k projednání poslanci.

Komunisté svůj návrh zdůvodňují například tím, že NATO vyvolává vojenské napětí v Evropě.

"Jsou to právě občané, kteří by měli rozhodovat o tom, zda chtějí, aby se Česká republika podílela na činnosti, která nemá nic společného se zásadami zakotvenými v Severoatlantické smlouvě, zda chtějí, aby se Česká republika podílela na ohrožování mezinárodního míru a bezpečnosti, především na ohrožování míru v Evropě a na zcela nesmyslném stupňování válečné hrozby v Evropě zejména ze strany USA jakožto zakladatele NATO, čehož jsme svědky v poslední době," píšou poslanci KSČM v důvodové zprávě.

Vláda ale zastává názor, že systém kolektivní obrany Severoatlantické aliance je nejlepší formou ochrany bezpečnostních zájmů ČR, k níž nyní neexistuje srovnatelná alternativa. Návrh zákona navíc může zásadním způsobem ohrozit zajištění bezpečnosti, státní nezávislosti a suverenity České republiky.

Návrh KSČM navíc nestanovuje hranici minimální účasti voličů v referendu pro to, aby bylo platné. Mohlo by se tak stát, že by o této otázce rozhodla výrazná menšina oprávněných osob.

Témata:  KSČM referendum vláda NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy