reklama

Dalajlama (lama, jehož moudrost a ctnost jsou bezbřehé jako oceán - dalaj), občanským jménem Džampal Ngawang Lozang Ješe Tändzin Gjamccho, se narodil 6. července 1935 v Tagccheru v Tibetu v rodině rolníka. Ve dvou letech byl rozpoznán za reinkarnaci 13. dalajlamy.

Jako duchovní a světský vůdce je dalajlama mezi Tibeťany hluboce respektován. Byť již více než půlstoletí žije v indickém exilu, kam utekl před jistou smrtí po potlačeném protičínském povstání v březnu 1959.

Vůli dosáhnout kompromisu naznačil v červnu 1988 před poslanci Evropského parlamentu. Tehdy poprvé veřejně připustil, že by Tibet zůstal součástí Číny, ale správa vnitřních záležitostí by přešla do tibetských rukou a ústřední vláda by přebrala odpovědnost za zahraniční politiku a obranu.

Ani tyto návrhy čínská strana neakceptovala a označila je za skrytý požadavek nezávislosti. Zvláště mezi částí radikálnějších mladých Tibeťanů se ale rozmáhá netrpělivost, která vyvrcholila násilnostmi v Tibetu v březnu 2008. Dalajlama několikrát vyzval Tibeťany k ukončení násilí a pohrozil, že pokud se násilnosti vymknou kontrole, odstoupí jako politický předák tibetského lidu.

V březnu 2011 požádal tibetský exilový parlament, aby ho zprostil politických funkcí formální hlavy státu. "Pokud budeme muset ještě řadu desetiletí zůstat v exilu, nevyhnutelně přijde čas, že už nebudu schopen naši věc vést. Proto je nezbytné, abychom vytvořili solidní vládní systém, dokud jsem toho schopen a zdraví mi slouží," zdůvodnil dalajlama svoje rozhodnutí. Novým tibetským premiérem v exilu se následně stal právník Lozang Sanggjä. Dalajlama se také dlouhodobě domnívá, že už by žádného nástupce mít neměl a že po téměř pěti stoletích je čas s tradicí skončit.

Mezi dalajlamovy blízké přátele patřil také bývalý český prezident Václav Havel. Na jeho pozvání zavítal dalajlama do Československa poprvé v únoru 1990, naposledy navštívil Havla těsně před jeho skonem v prosinci 2011.

Při příležitosti oslavy svých 80. narozenin vystoupil dalajlama také na loňském hudebním festivalu v britském Glastonbury. "Smyslem života je prožít šťastný život," zdůraznil ve svém proslovu. "Všichni by se měli vážně zamyslet nad tím, jak udělat 21. století šťastnějším. To je nejlepší dárek, jaký mi můžete k narozeninám dát," dodal.