reklama

Krajský soud uznal loni v červenci Ratha vinným z přijímání úplatků a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení a propadnutí 20 milionů korun z Rathova majetku. V souvislosti s manipulováním zakázek v regionu údajně Rath převzal 16 milionů korun.

Bývalý hejtman zatím o zrušení rozsudku nic neví, odůvodnění nemá k dispozici. "Teď je předčasné cokoli a jakkoli hodnotit," napsal ČTK Rath. Odůvodnění usnesení nemají k dispozici ani obhájci.

Rathův obhájce Roman Jelínek v odvolání navrhoval, aby soud původní rozsudek zrušil, například kvůli pochybením policie, soudů či nezákonně pořízeným odposlechům. Odvolání označil za velmi podrobné, a proto ho rozhodnutí vrchního soudu příliš nepřekvapilo. Spíše však očekával, že soud verdikt zruší až po veřejném projednání případu, které mělo začít na konci října.

Jelínek neočekává, že by se musel opakovat celý proces. Předpokládá, že vrchní soud ve zdůvodnění rozhodnutí naznačí, kudy se má dokazování ubírat. Věří také, že se v novém dokazovaní budou muset probrat důkazy obhajoby, které podle něj byly dříve "smeteny ze stolu". "Předpokládám nějaké pokyny vrchního soudu v tomto směru," řekl ČTK Jelínek.

Obžaloba Ratha spojuje s údajnou trestnou činností někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové (dnes Kottové) a jejího partnera, exposlance za ODS Petra Kotta. Podle krajského soudu přizpůsobovala organizovaná skupina kolem Kottových veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory "velkým hráčům", kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali "křoví".

Tendry podle spisu doprovázela korupce. Stavební zakázky se týkaly opravy budov a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji či opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku.

V korupční kauze je 11 obžalovaných. Nejvyšší trest dostal bývalý hejtman, o rok nižší tresty odnětí svobody udělil krajský soud Kottovým. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři, jednatelé zdravotnických společností a spolupracující obviněná Ivana Salačová. Rath vnímá proces jako politický, soud podle něj rozhodl v rozporu s důkazy.