Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravice se pustila do ústavních činitelů kvůli dalajlamovi

Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pravicová opozice dnes kritizovala úterní prohlášení nejvyšších ústavních činitelů, kteří se distancovali od schůzky ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Ozval se ale i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

"Česká republika byla ve světě vždycky uznávaná pro svůj boj za ochranu lidských práv. Postoj prezidenta, premiéra a šéfů obou komor Parlamentu, kteří se distancovali od setkání jednoho člena vlády s tibetským duchovním dalajlamou, považujeme za ostudu a ponížení českých občanů," napsala TOP 09 v tiskové zprávě.

"Nejvyšší představitelé České republiky také včera jednoznačně dokázali, že nechtějí navazovat na odkaz Václava Havla a že jsou ochotni principy demokracie prodat za vidinu ekonomických zisků," uvedla TOP 09.

"ODS podobně jako další významné politické strany respektuje princip jedné Číny a nepodléhá ani žádným naivním představám týkajícím se Tibetu. Považujeme však Českou republiku za svobodnou zemi, v níž by návštěva tibetského duchovního neměla vzbudit paniku nejvyšších ústavních činitelů," sdělil ČTK předseda ODS Petr Fiala.

"Společné prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů je nepochopitelný krok, jde o zcela zbytečné politické poklonkování," uvedl Fiala.

"Myslím si, že po včerejších (úterních) ostudných výrocích nám to bylo mimořádně zapotřebí. Jsem rád, že se celá naše země nepřidala k politice bezpáteřního ponižování před čínskou mocností," řekl Pelikán v úvodu senátního semináře k rodinněprávnímu soudnictví. Auditorium mu zatleskalo.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) považuje prohlášení za zbytečné. "Jediné, co se může stát, že Čína bude vyhrožovat tím, že prodá (fotbalový klub) Slavii. Ale nic zásadního se nestane, obchod si pojede dál. Jedna věc je politika a to, co se objeví na internetu, druhá je reálný byznys," uvedl politik, kterého chce ODS nominovat do funkce místopředsedy Senátu.

Témata:  H. H. Dalajlama Petr Fiala TOP 09

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy