Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysoké školy jsou na nohou. Po prohlášení proti dalajlamovi vyvěšují tibetské vlajky

Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Brno - Po včerejším přičínském prohlášení nejvyšších ústavních činitelů včetně prezidenta Miloše Zeman se dnes vzedmula vlna odporu. Některé vysoké školy vyvěšují tibetskou vlajku.

Prezident Miloš Zeman, předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) v reakci na schůzky politiků s dalajlamou večer vydali prohlášení, že by považovali za nešťastné, aby byla setkání politiků kýmkoliv vnímána jako výraz změny oficiální politiky vzhledem k Číně. Vztahy Česka a Číny jsou podle nich velmi přínosné a užitečné a je v zájmu země je nadále intenzivně rozvíjet.

Jejich oficiální vyjádření přimělo rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka vyzvat vysoké školy k vyvěšení tibetské vlajky. "Před tím to plánované nebylo," řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Pozitivní reakce s příslibem, že se k akci připojí, už přišly mimo jiné z Univerzity Karlovy, Vysoké školy chemicko-technologické nebo Jihočeské univerzity.

Univerzita Pardubice o připojení k akci informovala na svém facebookovém profilu. Její vedení chce touto cestou vyjádřit znepokojení nad postojem představitelů českého státu v souvislosti s návštěvou dalajlamy.

Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území.

Témata:  Masarykova univerzita Brno H. H. Dalajlama Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy