Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový údaj na občance. Bude snadné poznat lidi s bydlištěm na radnici

Poslanecká sněmovna (2.9.2014)
Poslanecká sněmovna (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Lidé zřejmě budou mít od příštího roku vyznačen v občanských průkazech údaj, že mají trvalé bydliště na obecních úřadech. Předpokládá to novela zákona o evidenci obyvatel, kterou dnes schválila zrychleně už v úvodním kole Sněmovna.

Předloha, která nyní zamíří k posouzení do Senátu, také ponechá trvalé bydliště mezi povinnými informacemi v průkazu. Podle nynější úpravy by si obyvatelé mohli od ledna vybrat, zda jej v průkazu chtějí mít, nebo ne.

Ministerstvo vnitra chce novým údajem v občanském průkazu identifikovat lidi, kteří mají trvalé bydliště na adrese, kde sídlí radnice. Tento údaj by měl být také zanesen v informačním systému evidence obyvatel, v základním registru obyvatel a v informačních systémech cizinců.

Problém je podle úřadů v tom, že bydliště na radnicích často mívají lidé, kteří se skrývají před dluhy nebo s nimi pronajímatel nechce uzavřít nájemní smlouvu. Existují i případy, kdy na radnici "bydlí" bohatí podnikatelé.

Témata:  občanský průkaz Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy