Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší soud řešil vystěhovalecký patent z roku 1832, verdikt je jednoznačný

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Před Nejvyšší správní soud (NSS) se v těchto dnech dostal vystěhovalecký patent z roku 1832, který zbavoval ženy státní příslušnosti, pokud uzavřely sňatek s cizincem.

Podle kasační stížnosti, kterou NSS řešil, byl patent už za první republiky neaplikovatelný, protože diskriminoval ženy a odporoval tehdejšímu ústavnímu pořádku. NSS stížnost zamítl.

Verdikt souvisí se sporem o občanství zemřelé šlechtičny z rodu Harrachů, která se v roce 1928 provdala za příslušníka maďarského rodu Rosty-Forgách. Na základě vystěhovaleckého patentu tak ztratila československé občanství, což později, v roce 1945, nejspíš sehrálo roli při konfiskaci majetku. Podle rešerše ČTK šlo například o zámek Janovice na Bruntálsku.

Potomci se domáhali rozhodnutí, že vystěhovalecký patent byl už v roce 1928 pro svou protiústavnost neaplikovatelný a že tedy šlechtična o československé občanství nikdy právoplatně nepřišla.

Meziválečnou Evropu ale podle NSS nelze vnímat optikou současné úrovně ochrany lidských práv. "Stejně tak nelze celou otázku diskriminace žen v roce 1928 obejít tím, že se dobové ústavní dokumenty vyplní obsahem z počátku 21. století," stojí v rozhodnutí.

Z dnešního hlediska je podle NSS evidentní, že patent měl diskriminační povahu. Dobové vnímání ale bylo jiné. Až do konce roku 1949 platil obecný zákoník občanský, z něhož vyplývalo nerovné a závislé postavení manželky v rodině.

Témata:  Nejvyšší správní soud (NSS) diskriminace cizinci

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy