Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za protižidovský text dostal Adam B. Bartoš podmínku, soud trest potvrdil

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Roční podmínka s odkladem na dva roky jako trest pro šéfa Národní demokracie Adama B. Bartoše platí, potvrdil dnes Okresní soud v Jihlavě. Místopředseda strany Ladislav Zemánek byl v kauze protižidovského textu zproštěn obžaloby.

Oba obžalovaní jsou podle soudkyně Terezy Jedličkové jako spolupachatelé vinni tím, že text, který předtím společně vytvořili, nechali u hrobu Anežky Hrůzové v Polné s úmyslem hanobit židovský národ a vyvolat vůči němu nenávist. Zločin na konci 19. století vyvolal v zemi protižidovské nálady. Na ceduli připevněné na oficiální informační tabuli byl text: "Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena." Oba potom text publikovali na veřejně přístupných internetových stránkách.

Za text o nutnosti řešení židovské otázky podal na oba muže trestní oznámení Michal Doležel, brněnský radní za hnutí Žít Brno. Policie následně za pomoci odborníka na extremismus dospěla k závěru, že jde o podněcování nenávisti vůči Židům.

Soud oba muže už letos v březnu formou trestního příkazu nepravomocně odsoudil k odnětí svobody na 12 měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu dvou roků. Obvinění proti trestnímu příkazu podali odpor.

Státní zástupce v závěrečné řeči při hlavním líčení označil za adekvátní stejný trest jako v trestním příkazu. V případě Zemánka je podle něj ale možné od trestu upustit. Rozsudek není pravomocný, obhájce si ponechal lhůtu.

U Bartoše soud podle Jedličkové nenašel důvod, proč by se měl odchýlit od trestu již dříve uloženého trestním příkazem. "U Zemánka soud ohodnotil jeho projevenou lítost a sebereflexi nad spáchaným skutkem," řekla Jedličková.

Podle Bartoše se potvrdilo, že jde o politicky motivovanou kauzu. "Zemánek se vzdal jakékoli politické činnosti a odešel bez trestu. Já v ní pokračuji a budu pokračovat, čili jsem pro tento režim nebezpečný a je zájem na tom, abych byl trestán," řekl Bartoš novinářům.

Témata:  Adam B. Bartoš antisemitismus soudy

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.