Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hanobení národa a nenávist? Bartoš stanul před soudem kvůli migrantům

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 se dnes začne zabývat případem předsedy krajně pravicové Národní demokracie Adama B. Bartoše, který čelí obžalobě z podněcování nenávisti, hanobení národa a popírání a schvalování genocidy. Bartoš stanul kvůli migrantům před soudem. Bude se zodpovídat z podezření na nenávist a hanobení národa

Ve svých projevech a článcích Bartoš podle spisu podsouval negativní pohled na Židy, obdobně se vyjadřoval o imigrantech z Blízkého východu a severní Afriky. Vydával prý také protižidovské knihy.

Bartoš se už dříve hájil svobodou projevu, na tu se v tiskové zprávě odvolává i jeho obhájce Robert Cholenský. Své projevy Bartoš považuje za "investigativní žurnalistiku, přičemž jeho investigativní činnost by měla požívat širší ochrany". Výroky, kvůli kterým je obžalován, jsou podle něj vytrženy z kontextu.

Justice už Bartoše potrestala roční podmínkou za protižidovský text, který zanechal u pomníčku zavražděné Anežky Hrůzové v Polné na Jihlavsku. V aktuální kauze mu hrozí až tři roky vězení.

U soudu je kromě něj přítomný i hudebník Petr Hannig, který včera oznámil prezidentskou kandidaturu. Přišel zřejmě proto, aby ho morálně podpořil, stejně jako několik dalších lidí. Jeden z nich prohlásil, že "je hrozné, že Bartoše oslovují obžalovaný".

Bartoš podle obžaloby od května 2013 do dubna 2015 cíleně říkal špatné věci o židech. Podle soudu například tvrdil, že "židé nadsazují počty mrtvých v holocaustu" a zpochybňoval formy vraždění.

Témata:  Adam B. Bartoš soudy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy