Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud bude za měsíc řešit kauzu šéfa Národní demokracie Bartoše

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Případ předsedy krajně pravicové Národní demokracie Adama B. Bartoše začne Obvodní soud pro Prahu 1 řešit 20. července

Obžaloba tvrdí, že Bartoš vyvracel existenci plynových komor v nacistických koncentračních táborech a v projevech podsouval negativní pohled na Židy a imigranty z Blízkého východu a severní Afriky. Bartoš se ve stížnosti proti obvinění odvolával na svobodu projevu.

Za podněcování nenávisti, hanobení národa a popírání a schvalování genocidy hrozí Bartošovi až tři roky vězení. Ve svých projevech, článcích nebo komentářích na internetu se podle obžaloby snažil upevnit předsudky o škodlivosti židovského národa.

Na facebooku také po smrti přeživšího holokaustu a nositele Nobelovy ceny za mír Elieho Wiesela napsal, že je na světě o jednoho lháře méně. Prodával také protižidovské knihy. Znalci v obžalobě označili Bartošovo jednání za "formu neonacismu".

Justice už Bartoše potrestala roční podmínkou za protižidovský text, který zanechal u pomníčku zavražděné Anežky Hrůzové v Polné na Jihlavsku. U hrobu Bartoš s někdejším místopředsedou strany Ladislavem Zemánkem zanechali ceduli, na kterou mimo jiné napsali: "Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena." U Zemánka soud od potrestání upustil.

Témata:  Adam B. Bartoš soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy