Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Adam B. Bartoš podal stížnost v kauze protižidovského nápisu na hrobě dívky v Polné

Národní demokracie na prvomájovém pochodu Prahou demonstrovala proti vládě
Národní demokracie na prvomájovém pochodu Prahou demonstrovala proti vládě
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Brno - Předseda Národní demokracie podal ústavní stížnost v kauze protižidovského textu na hrobě zavražděné dívky v Polné na Jihlavsku. Adam B. Bartoš dostal pravomocně rok vězení s dvouletým odkladem. S dovoláním k Nejvyššímu soudu neuspěl.

Bartoš s Ladislavem Zemánkem nechali v březnu 2015 u hrobu Anežky Hrůzové novou ceduli. Stálo na ní, že "Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena." Text publikovali i na stranickém webu.

Z vraždy Hrůzové spáchané v roce 1889 byl obviněn a poté odsouzen Žid Leopold Hilsner. Případ vyvolal vlnu antisemitismu známou jako hilsneriáda, proti níž bojoval například Tomáš Garrigue Masaryk.

Okresní soud v Jihlavě uznal Bartoše i Zemánka vinnými z hanobení a podněcování nenávisti, krajský soud verdikt potvrdil. V dovolání Bartoš například tvrdil, že neexistují důkazy o tom, kdo text umístil na stranický web. Také uváděl, že pokud není demokratická společnost schopná tolerovat provokativní politické názory, není hodna nazývat se demokratickou.

Bartoš čelil i další obžalobě, u Obvodního soudu pro Prahu 1 si v lednu vyslechl dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou za popírání a schvalování genocidy, podněcování nenávisti a hanobení národa, kterého se podle obžaloby dopustil vydáváním protižidovských knih a svými články a komentáři. Bartoš se hájil právem na svobodu projevu. Rozhodnutí soudu není pravomocné. Bartoš se odvolal.

Témata:  Adam B. Bartoš antisemitismus Ústavní soud ČR NE Bruselu - Národní demokracie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy