Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikál Bartoš má smůlu, Nejvyšší soud smetl ze stolu jeho dovolání

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš podle Nejvyššího soudu (NS) sugeroval veřejnosti názor, že historická přítomnost Židů v Česku znamená hluboce zakořeněný problém.

Nic jako "židovská otázka" podle soudu v občanské společnosti založené na demokratických hodnotách neexistuje. I proto NS odmítl Bartošovo dovolání a potvrdil mu roční vězení s dvouletým odkladem.

Bartoš s Ladislavem Zemánkem nechali v březnu 2015 u hrobu Anežky Hrůzové novou ceduli. Stálo na ní, že "Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena." Text publikovali i na stranickém webu.

Okresní soud v Jihlavě uznal Bartoše i Zemánka vinnými z hanobení a podněcování nenávisti, krajský soud verdikt potvrdil. V dovolání Bartoš například tvrdil, že neexistují důkazy o tom, kdo text umístnil na stranický web. Také uváděl, že pokud není demokratická společnost schopná tolerovat provokativní politické názory, není hodna nazývat se demokratickou.

NS poukázal na hranice svobody projevu. "Samotný pojem 'řešení židovské otázky', obzvláště ve státech, které byly okupovány nacistickým Německem, postačuje, aby se lidem vybavily hrůzy tohoto období a utrpení židovské komunity, z čehož obviněný svými výroky těží," stojí v usnesení NS.

"Nemůže obstát argument obviněného, že pojem 'řešení židovské otázky', jenž byl uveden na tabulce umístěné v Polné, je věcně neutrální a je zcela běžně užíván," napsali soudci. Bartoš má ještě možnost obrátit se na Ústavní soud.

Bartoš čelil i další obžalobě, u Obvodního soudu pro Prahu 1 si v lednu vyslechl dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou za popírání a schvalování genocidy, podněcování nenávisti a hanobení národa, kterého se podle obžaloby dopustil vydáváním protižidovských knih a svými články a komentáři. Bartoš se hájil právem na svobodu projevu. Rozhodnutí soudu není pravomocné. Bartoš se odvolal.

Témata:  Adam B. Bartoš antisemitismus Nejvyšší soud soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy