Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oslavy 28. října: ODS na Hrad nedorazí, KSČM a ANO možná přijdou

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Mediafax

Praha - Poslanci a ministři hnutí ANO mají doporučení, aby se zúčastnili oslav státního svátku na Pražském hradě. Poslanci KSČM mají doporučení neúčastnit se 28. října alternativních akcí. ODS se oslav na Hradě nezúčastní.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že se ANO shodlo jen na doporučení, takže rozhodnutí, zda se hradních oslav účastnit, je na každém jednotlivci. "Co se týká oslavy státního svátku, po dlouhé debatě vedení klubu i hnutí doporučilo poslancům a ministrům, aby se zúčastnili oslav svátku," uvedl Faltýnek.

Debata klubu podle něj byla konstruktivní a racionální. "Jedná se o státní svátek naší země, kdy slavíme vznik státu, není to svátek Miloše Zemana nebo kteréhokoliv jiného prezidenta, považujeme za slušnost vzdát úctu tomuto svátku," vysvětlil důvody doporučení pro poslance a ministry. Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš uvedl již o víkendu na twitteru, že na Hradě nebude, protože stejně jako každý rok bude s dětmi v zahraničí.

Někteří politici KSČM se ceremoniálu na Hradě nechtějí účastnit kvůli případu kolem údajného vyškrtnutí Jiřího Bradyho ze seznamu vyznamenaných, podle komunistů ale podpora "truc akcí" může dělit společnost.

"Klub se usnesl, že doporučuje členům neúčastnit se žádné alternativní akce u příležitosti 28. října. Tento svátek je příliš vážným, abychom podporovali rozdělování občanů ČR," řekl předseda poslaneckého klubu strany Pavel Kováčik. Nejde podle něj o povinnost či zákaz, ale doporučení členům. "Každý má šanci a možnost využít pozvánky na Hrad," dodal.

Z dnešní tiskové konference mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka získal Kováčik dojem, že byly ohledně vyznamenání dodrženy standardní postupy. "Odmítáme politizování, politické zneužívání, zatahování příbuzenských svazků a na tom založené sbírání politických bodů," řekl Kováčik.

Šéf komunistického sněmovního klubu kritizoval to, že někteří lidé, kteří se chtějí ucházet o funkci prezidenta, chtějí sbírat body právě na alternativních akcích, kde se chtějí sejít Zemanovi kritici. Na mysli měl Kováčik pravděpodobně uchazeče o prezidentský post Michala Horáčka, který přislíbil účast na setkání organizovaném místopředsedou Sněmovny Petrem Gazdíkem (STAN) na Staroměstském náměstí.

"Žádný z poslanců ODS se nezúčastní oslav na Pražském hradě. My jsme je k tomu nemuseli vyzývat, oni se tak rozhodli každý individuálně a všichni stejně," řekl předseda strany Petr Fiala.

Zeman se podle něj už dlouho chová ke státnímu svátku neuctivě a snižuje úroveň oslav. Připomněl, že prezident na oslavy nezval některé rektory vysokých škol a že státní vyznamenání dostal i komunistický ministr Miroslav Toman, který působil v 80. letech ve vládě Lubomíra Štrougala.

V souvislosti s neudělením vyznamenání Bradymu kritizoval Fiala lidský rozměr celé aféry. "Nemůže se stát a jeho představitelé chovat tak, že zavolají člověku, kterému je 88 let, který trpěl za druhé světové války, který se celý život snaží šířit myšlenky lidskosti a humanity, zavolat mu, že dostane vysoké státní vyznamenání od své vlasti, kterou musel opustit, aby mu pak po několika dnech bylo řečeno, že to nedostane, protože jeho synovec se nějak politicky chová," řekl Fiala.

Témata:  28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Hnutí ANO ODS KSČM Pražský Hrad

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy