Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brady dostane ocenění 28. října na Staroměstském náměstí

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller předá akademické ocenění Jiřímu Bradymu v pátek mezi 19:00 a 20:00 na Staroměstském náměstí v Praze. Pamětník holokaustu by 17. listopadu mohl také dostat Cenu Paměti národa.

Půjde zhruba o stejný čas, kdy se ve Vladislavském sále Pražského hradu uskuteční slavnostní ceremoniál udílení státních vyznamenání, z jehož seznamu byl Brady vyškrtnut.

Olomoucký rektor Bradymu předá Medaili Univerzity Palackého s dvojportrétem Josefa Dobrovského a Františka Palackého, řekla ČTK mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Škola svou iniciativou reaguje na aféru s vyznamenáním pro Bradyho, kterého údajně prezident Miloš Zeman vyškrtl ze seznamu oceněných, když se Bradyho příbuzný, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. "Potkal jsem pana Bradyho před mnoha lety jako student v Kanadě, byl jsem na jeho přednáškách o jeho sestře Haně. Jsem poctěn, že pan Brady přijme akademické ocenění z mých rukou, a můžeme tak uctít člověka, který pro Českou republiku mnoho vykonal," dodal rektor Miller.

Předání akademického ocenění se odehraje na Staroměstském náměstí, kde se vpodvečer plánuje sejít řada osobností na "oslavě státního svátku v podhradí". Náměstí místo Hrad si zvolily právě na protest proti neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu.

Cenu Paměti národa, kterou pořádající obecně prospěšná společnost Post Bellum udělí 17. listopadu čtyřem bojovníkům proti komunistické totalitě, letos možná dostane také Jiří Brady. ČTK to řekla Jana Háková z Post Bellum.

Společnost Post Bellum uvedla, že během uplynulého víkendu se na ni obrátily stovky lidí e-mailem či na facebooku s prosbou, aby se letos stal nositelem Ceny Paměti národa i Brady. "V tuto chvíli ještě nevíme, jestli přímo dostane Cenu Paměti národa," řekla Háková. "Bude to jisté do dvou dnů, jestli se s ním domluvíme, jestli bude ochoten ocenění od nás přijmout," dodala.

Brady podle ní už přijal nabídku a bude svůj celoživotní příběh vyprávět pro sbírku Paměť národa. Vylíčení vlastního osudu pro tento archiv je základní podmínkou toho, aby se pamětník mohl stát laureátem ceny. "Nechci, aby toto občanské ocenění, které tu máme sedm let, tedy déle než se ujal úřadování na Hradě Miloš Zeman, lidé chápali jako politický protest proti chování prezidenta. Uznávám však, že v dnešní situaci lze jen těžko tento pocit vyvrátit," uvedl ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Ceny Paměti národa si letos na svátek připomínající perzekuci studentů v roce 1939 a revoluční události z roku 1989 převezmou dvě Češky Ludmila Váchalová a Jitka Malíková a dva Slováci Anton Tomík a Rudolf Dobiáš. V komunistických kriminálech strávili dohromady 28 let.

Témata:  Univerzita Palackého 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Jiří Brady 1 Praha

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy