Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oslavy 28. října jsou v plném proudu, Češi si připomněli vznik státu i zánik monarchie a demonstrovali

Češi se sešli na alternativní oslavě 28. října
Češi se sešli na alternativní oslavě 28. října
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Vznik státu, ale i zánik monarchie si při příležitosti dnešního státního svátku připomínali lidé v Česku. Na řadě míst v Česku proto vyrazili do ulic a v Praze i demonstrovali.

Třeba na Pelhřimovsku při oslavách výročí vzniku Československa vyvěsili rekordních 1657 českých vlajek, v Moravské Třebové ukládali časové schránky. V Praze ale také demonstrovali lidé proti vládě, jinde zase zazněla kritika Hradu.

Zatímco třeba u památníku na pražském Vítkově si představitelé republiky připomínali vznik československého státu, na Václavském náměstí desítky lidí vzpomínaly na monarchii. Nesli transparenty s nápisy "Ať žije království" nebo "Ano demokracii, ano monarchii, ne republice". Příznivci obnovení monarchie se pak za doprovodu dechové kapely vydali na pochod na Malostranské náměstí.

V centru Prahy také demonstrovala asi stovka příznivců České strany národně socialistické. Kritizovali vládu - třeba za elektronickou evidenci tržeb - a také EU, USA či migraci. Vykřikovali "Pryč s vládou, která zaprodává národ", "Ať žije Zeman" nebo "Ať žije národ". EU označil předseda strany Karel Janko v projevu za fašistickou organizaci.

Na několika místech zase lidé kritizovali prezidenta Miloše Zemana, hlavně kvůli sporu kolem neudělení vyznamenání přeživšímu holokaustu Jiřímu Bradymu, příbuznému ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Podle Hermana Zeman odmítl Bradyho vyznamenat po setkání ministra s tibetským duchovním dalajlamou, kvůli kterému Čína hrozila Česku zhoršením vztahů.

Královéhradecký primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub) v projevu u příležitosti svátku uvedl, že se letos poprvé bez rozpaků omluvil z oslav 28. října na Hradě. "Část obyvatel Pražského hradu se oddělila od zbylých deseti milionů. Pokud zůstane jedinou ideou naší společnosti blahobyt a jedinou motivací pomsta, je to slepá cesta. Bez ocenění historie není budoucnosti," řekl.

V Brně náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL) v projevu řekl, že by každá generace měla bojovat o demokracii. "Kvůli událostem posledních dní vyzývám zástupce politické i akademické sféry, veřejnost, ale i církevní a státní představitele, aby se zamysleli nad demokracií projevu a slova a nad tím, že nikdo nemůže být perzekuován za svůj názor nebo projevení osobní vůle," uvedl.

Témata:  28. října - výročí vzniku samostatného československého státu lidé Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy