Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arcibiskup Duka terčem kritiky: Já bych se styděl převzít od Zemana vyznamenání, sputil Halík

Kardinál Dominik Duka
Kardinál Dominik Duka
Foto: Richard Horák, dominikduka.cz

Praha – Mezi ty, kteří byli u příležitosti oslav 28. října na Pražském hradě oceněni, patří i pražský arcibiskup Dominik Duka. Za to se do něj tvrdě pustil vysokoškolský profesor a kněz Tomáš Halík. Na otázku deníku Právo doslova řekl, že on sám by se styděl převzít od Miloše Zemana vyznamenání.

Halík se netají tím, že být na místě Duky, Řád bílého lva z rukou Miloše Zemana nepřijme. „Při předávání medaile za podporu Miloše Zemana Milošem Zemanem Dominiku Dukovi jsem si vzpomněl na slova, jimiž jeden papež komentoval úmrtí kardinála Richelieua: Jestliže existuje Bůh, bude mu asi muset pan kardinál hodně vysvětlovat; pokud neexistuje, dělal to výborně," cituje jej deník.

Poukazuje, že někteří vysocí představitelé církve by s Dukovým postojem také nesouhlasili. „Myslím, že kardinál Beran i kardinál Tomášek, který se dovedl na konci života statečně postavit nemravné moci, se obracejí v hrobě. Jsem velmi vděčným těm představitelům církve, kteří dali neúčastí na hradních oslavách statečně a jasně najevo, co si myslí o Miloši Zemanovi," tvrdí.

„Já bych se styděl převzít od něj vyznamenání. Kardinál Duka však už zřejmě nasedl do vlaku, z něhož už nebude mít odvahu a sílu vystoupit. Je mi to líto," nebere si servítky Halík.

Sám Duka už před předáváním ocenění uvedl: „Účast na oslavách státního svátku, který je svátkem celého národa a našich spoluobčanů není důvodem, aby se v tento den řešily politické spory a politické chyby. Přikládám stanovisko předsedy KDU-ČSL pana Bělobrádka, který řekl: 'Odmítám tuto koncepci, že to jestli někdo na Hrad půjde nebo nepůjde, je výrazem politického postoje'," napsal na svém facebookovém profilu.

Netají se také tím, že měl z řádu radost. „Je to také určité uznání za práci církve, kterou v této zemi dělá. Tak úplně si ho nezasloužím, když vidím tady některé, především ty staré bojovníky," prohlásil na adresu válečných veteránů, kterým bylo propůjčeno stejné ocenění jako jemu.

Témata:  Tomáš Halík Dominik Duka Miloš Zeman státní vyznamenání

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy