Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé, kteří pečují o své blízké, by neměli přijít o pracovní místo, navrhuje Tejc

Jeroným Tejc /ČSSD/
Jeroným Tejc /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) ve Sněmovně předloží novelu, díky níž by byli lépe zabezpečeni lidé, kteří odejdou z práce pečovat o své blízké příbuzné. Zaměstnavatel by měl povinnost držet zaměstnanci místo nejvýše dva roky podobně, jako je to u rodičovské dovolené. Mnozí lidé by o své těžce nemocné rodiče či prarodiče rádi pečovali, ale bojí se ztráty zaměstnání, řekl dnes Tejc na tiskové konferenci v Brně. Míní, že by návrh mohla podpořit nejen levice.

Tejc zdůraznil, že rodinná domácí péče o člověka, který je v kategorii těžce nebo úplně závislého na pomoci, je až o polovinu levnější, než když je takový člověk v některém z veřejných zařízení.

"Podle debat s lidmi není ani tak problém nízký příspěvek za péči, který se pohybuje na úrovni minimální mzdy, ale právě ztráta zaměstnání," řekl Tejc. Od 1. srpna dostávají pečovatelé o těžce závislé 8800 či 9900 korun podle věku, na úplně závislé 13.200 korun.

Tejcův návrh omezuje povinnost zaměstnavatele držet pracovní místo pro toho, kdo u něj odpracoval minimálně rok, osobě v péči musí být nejméně 80 let a musí jít o rodiče či prarodiče jeho či partnera. "Také lze požádat uvolnění na pečovatelskou dovolenou pouze jednou. Vnímám tento návrh jako podpoření tradičních vazeb v rodině," řekl Tejc.

V současnosti se vyplácí příspěvek na péči v Česku průměrně pro 310.000 až 340.000 lidí, z toho příspěvků na těžce a úplně závislé je zhruba 110.000. Péči o takto postižené je potřeba věnovat zhruba 16 až 18 hodin času denně.

Témata:  Jeroným Tejc zaměstnavatelé

Aktuálně se děje

16. května 2024 17:15

Podezřelá zásilka v budově BIS. Na místě jsou hasiči i policie

Záchranné složky zasahovaly ve čtvrtek odpoledne v budově Bezpečnostní informační služby (BIS) kvůli podezřelé zásilce s neznámou látkou na podatelně. Informoval o tom server iDnes.cz. Látku likvidují hasiči ve spolupráci s chemiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy