Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S naší podporou Štěch počítat nemůže, vzkazují senátoři KDU-ČSL a Starostů

Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha – Milan Štěch (ČSSD) při nadcházející volbě šéfa Senátu nemůže počítat s hlasy lidovců a Starostů a nezávislých. Těm se totiž nelíbí, že stávající předseda horní komory podepsal pročínské prohlášení. Kluby KDU-ČSL a Starostů sdružují sedmadvacet z 81 členů horní komory, tedy třetinu z nich.

Senátorské kluby KDU-ČSL a Starostů nepodpoří znovuzvolení Štěcha do čela Senátu. Důvodem je prohlášení ústavních činitelů o respektu k Číně, které podepsal, oznámili předsedové obou frakcí Petr Šilar (KDU-ČSL) a Jan Horník (za STAN). Uznávají však zároveň právo sociální demokracie, která má nejsilnější zastoupení v Senátu, nominovat svého kandidáta na šéfa horní komory.

Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha už v úterý poukázal na ústní dohodu zástupců senátorských klubů o povolebním uspořádání horní komory. Šilar a Horník připustili, že rozhodnutí jejich klubů může tuto dohodu narušit, ale nutně nemusí, nevyloučili možnost dalších jednání. Dohoda by měla být stvrzena 15. listopadu, den před ustavující schůzí Senátu.

Sporné prohlášení připravené ministerstvem zahraničí se odvolává na česko-čínské strategické partnerství a konstatuje, že nedávné schůzky některých českých politiků včetně vládních lidovců s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou "nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky".

Prohlášení bylo kritizováno částí politiků i veřejnosti. Podle TOP 09 by se předsedou Senátu měl stát někdo, kdo podpis pod prohlášením odvolá.

„Bude-li navržen pan Milan Štěch na předsedu Senátu, od našich členů hlas nezíská," tlumočil Šilar většinové rozhodnutí klubu lidovců a nezávislých. Podobné prohlášení přijal také klub Starostů a nezávislých. „Důvodem je jeho (Štěchovo) vstřícné až servilní prohlášení vůči Číně kvůli přijetí tibetského dalajlámy, které jako jeden ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů podpořil," uvedl Horník.

Očekával, že na úterní schůzce k zahraniční politice ústavní činitelé, tedy prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a Štěch, přehodnotí své „poníženecké prohlášení". „Že na základě reakce veřejnosti a velké části politického spektra dojde k určité sebereflexi signatářů prohlášení nebo alespoň pana předsedy Štěcha," uvedl Horník.

Horník poukázal na to, že prohlášení neodpovídá závazku z dohody o strategickém partnerství. V ní si ČR a Čína mimo jiné potvrdily „společný závazek ve věci podpory a ochrany lidských práv na základě rovnosti a vzájemné úcty".

Ústavní činitelé se v úterý podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) shodli na tom, že postupovali správně. „Potvrdili jsme si, že ten postup byl správný a nevidíme v tom žádný problém," uvedl Zaorálek.

Témata:  Milan Štěch KDU-ČSL Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy